Iran, S-300 čuva nuklearno postrojenje

Izvor: RTS, 29.Avg.2016, 08:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran, S-300 čuva nuklearno postrojenje

Teheran je rasporedio nedavno dobijeni ruski raketni sistem dugog dometa S-300 u centralne delove zemlje, kako bi zaštitio nuklearno postrojenje Fordo.
Zaštita nuklearnih postrojenja je glavni zadatak u svim okolnostima, izjavio je komandant iranske vazduhoplovne odbrane, general Farzad Esmaili za tv stanicu IRIB.

"Danas, iransko nebo je jedno od najbezbednijih u regionu", rekao je general, preneo >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je AFP.
Rusija je početkom meseca isporučila Iranu prvu polovinu raketnih sistema zemlja-vazduh S-300, u skladu s ugovorom o prodaju naoružanja potpisanom između dve zemlje 2007. godine.
"Rusija planira da kompletira isporuku sistema protivvazdušne odbrane S-300 do kraja 2016", saopštio je tada Sergej Čemezov, čelnik ruske tehnološke organizacije "Rostek", koja je formirana u 2007. kako bi promovisala razvoj, proizvodnju i izvoz industrijskih proizvoda visoke tehnologije za civilni i vojni sektor.
Rusija je 2010. godine, međutim, suspendovala ugovor s Iranom pozivajući se na rezoluciju Saveta bezbednosti UN kojom je uveden embargo na oružje Teheranu.
Ruski predsednik Vladimir Putin ukinuo je zabranu isporuke naoružanja ubrzo nakon što su Iran i svetske sile postigli okvirni nuklearni sporazum kojim su ukinute sve ekonomske sankcije.
S-300 je serija visoko sofisticiranih projektila zemlja-vazduh dugog dometa, koja je prvi put razmeštena u bivšem Sovjetskom Savezu 1979. i kasnije je modifikovana u ruskim oružanim snagama.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Iranu postavljen ruski sustav S-300 za zaštitu nuklearnog postrojenja

Izvor: SEEbiz.eu, 29.Avg.2016

TEHERAN - Sustav protuzračne obrane S-300, nedavno isporučen iz Rusije, postavljen je u središnji dio Irana radi zaštite nuklearnog postrojenja Fordo, objavila je u nedjelju državna tv postaja IRIB...Video-reportaža prikazuje kamion S-300 naoružanja uperenog prema nebu, pored opreme DCA...Zaštititi...

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.