Izvor: Blic, 11.Dec.2016, 00:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iran: Protestna nota britanskom ambasadoru zbog izjave Tereze Mej

Iran je danas pozvao britanskog ambasadora na razgovor kako bi protestovao zbog izjave britanske premijerke Tereze Mej koja je optužila Teheran za "agresivne regionalne akcije".

Portparol ministarstva spoljnih poslova Irana Bahram Gasemi rekao je da je protest ambasadoru Nikolasu Hoptonu izazvan "neodgovornim, provokativnim i neprijateljskim" navodima Tereze Mej na samitu arapskih zemalja Zaliva pre tri dana, prenela je IRNA.

Ona je tada na sastanku sa liderima Kuvajta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Omana, Katara, Saudijske Arabije i Ujedinjenih Arapskih Emirata, rekla da sve strane moraju "da rade zajedno na suzbijanju agresivnih regionalnih akcija Irana, bilo u Libanu, Iraku, Jemenu, Siriji ili u samom Zalivu".

- Očekujemo da se takve neprihvatljive opaske više ne ponove - rekao je Gasemi i dodao da izjava britanske premijerke šteti bilateralnim odnosima, prenosi AFP.

- Dok je regionalna politika Irana zasnovana na miru i bezbednosti, žalosno je i iznenađujuće što britanski zvaničnici i premijerka ne primećuju da neke zemlje u regionu vode politiku podržavanja terorizma - rekao je Gasemi.

Pročitajte još

Britanija i Iran su razmenili ambasadore u septembru, više od godinu dana pošto je London ponovo, posle skoro četiri godine, otvorio ambasadu u Terehanu.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.