ID objavila sliku bombe kakva je srušila ruski avion

Izvor: VOA, 18.Nov.2015, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ID objavila sliku bombe kakva je srušila ruski avion

Teroristička grupa Islamska država objavila je fotografiju limenke za koju tvrdi da je bomba koja je eksplodirala u ruskom putničkom avionu iznad Sinajskog poluostrva u Egiptu prošlog meseca

Islamska država dodaje da je bomba postavljena u taj avion jer Moskva bombarduje njene položaje u Siriji.

Fotografija se pojavila u onlajn propagandnom magazinu ekstremističke grupe, pod nazivom Dabik, i na njoj se vidi žuta limenka Švepsa za koju tvrde da je bila improvizovana >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << bomba za koju su ruski i zapadni istražitelji zaključili da je oborila avion kompanije Metrodžet, u kojem je poginulo svih 224 putnika i članova posade.

Islamska država je prethodno preuzela odgovornost za napad, ali do sada nije ponudila dokaze.

U članku piše da su džihadisti prvobitno planirali da obore avion koalicije koju predvode Sjedinjene Države, koja izvodi vazdušne napade na pripadnika Islamske države u Iraku i Siriji. Međutim, Dabik izveštava da je ruski putnički avion postao meta pošto je Moskva u septembru počela sa sopstvenim napadima na sirijske pobunjeničke grupe, koje se bore protiv snaga sirijskog predsednika Bašara al Asada.

“Bomba je prokrijumčarena u avion, što je dovelo do smrti 219 ruskih i petoro drugih krstaša samo mesec dana posle ruske nesmotrene odluke”, piše list.

Islamska država navodi da je pronašla način da probije bezbednost na aerodromu u Šarm el Šeiku i da postavi bombu. Ruski list Komersant prenosi izjavu zvaničnika koji su utvrdili da je bomba bila u zadnjem delu glavne kabine, blizu repa, a ne u prtljagu kako se prvobitno mislilo.

U međuvremenu, ruski predsednik Vladimir Putin i njegov egipatski kolega Abdel Fatah el Sisi danas su se složili oko novih bezbednosnih mera na aerodromu što je prvi korak za ponovno uspostavljanje letova između dve zemlje. Oni nisu saopštili kakve su mere dogovorene.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.