Hrvatska poslala pismo Evropskoj komisiji o aferi arbitraža

Izvor: Blic, 24.Jul.2015, 23:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska poslala pismo Evropskoj komisiji o aferi arbitraža

Hrvatska vlada poslala je Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu "arbitraža", saznaju danas hrvatski mediji u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova.

Na zahtev Vlade Hrvatske 29. jula biće održana vanredna sednica Hrvatskog sabora zbog afere "arbitraža".

Vlada je tražila vanrednu sednicu da bi se u parlamentu povela rasprava i razmotrile novonastale okolnosti u vezi sa sprovođenjem Sporazuma >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << o arbitraži između hrvatske i slovenačke vlade.

Premijer Zoran Milanović pozvao je na sastanak predsednike svih parlamentarnih klubova, javljaju hrvatski mediji.

Afera arbitraža izbila je u sredu, 22. jula, nakon što su u medijima objavljeni kompromitujući transkripti i audio-snimci o dogovoru slovenačkog člana Arbitražnog suda Jerneja Sekoleca i slovenačkog zastupnika pred sudom Simone Drenik u vezi sa iznošenjem argumenata i osmišljavanjem kako da utiču na ostale sudije u postupku o granici između Hrvatske i Slovenije.

Solec i Drenik juče su ponudili ostavke.

Arbitražni sporazum potpisali su premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor 4. novembra 2009. u Stokholmu.

Njime je predviđeno uspostavljanje međunarodnog arbitražnog suda za određivanje granice na moru i kopnu, vezu Slovenije prema otvorenom moru i korišćenje relevantnih morskih područja.

Arbitražni sud čini pet sudija - po jedan iz Hrvatske i Slovenije, a preostala tri su izabrana zajedničkim dogovorom sa popisa Evropske komisije.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska poslala pismo Evropskoj komisiji o aferi arbitraža

Izvor: NoviMagazin.rs, 24.Jul.2015

Hrvatska vlada poslala je Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu "arbitraža", saznaju danas hrvatski mediji u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova...Kako prenosi Hina, skandal je izbio u sredu kad su hrvatski mediji objavili...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Hrvatska poslala pismo EK i Arbitražnom sudu

Izvor: B92, 25.Jul.2015, 00:41

Hrvatska vlada poslala je Evropskoj komisiji i Arbitražnom sudu za granični spor sa Slovenijom pismo s pojedinostima vezanom za aferu "arbitraža"...Kako prenosi Hina, skandal je izbio u sredu kad su hrvatski mediji objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenački sudija pri Arbitražnom sudu...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.