Hrvati biraju predsednika države

Izvor: Press, 28.Dec.2014, 09:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati biraju predsednika države

U Hrvatskoj se danas održavaju šesti predsednički izbori na kojima će pravo glasa imati oko 3,8 miliona birača.
Ovoga puta, za razliku od prethodnih izbora kada je ih je bilo 12, "u igri" je četvoro kandidata - aktuelni predsednik i kandidat Socijaldemokrtatske partije Ivo Josipović, Kolinda Grabar Kitarović ispred Hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << demokratske zajednice, Milan Kujundžić (Savez za Hrvatsku) i Ivan Vilibor Sinčić - kandidat Živog zida.
U predsedničku trku krenuli su i pre zvaničnog znaka za start, iznoseći hrvatskoj javnosti predloge kako dalje u osvajanju "boljeg sutra", očekuju da baš oni budu izabrani, a ukoliko se to ne dogodi u prvom krugu, drugi izborni krug će biti održan 11. januara naredne godine.
Aktuelni predsednik Josipović, pravnik i kompozitor, koji je na prethodnim izborima u drugom krugu pobedio Milana Bandića, u kampanju za novi mandat na Pantovčaku krenuo je pod geslom "To je pravi put", s predlogom ustavnih promena, "novog društvenog ugovora uobličenog u novom Ustavu Druge Republike", kao preduslova sprovođenju reformi neophodnih za oporavak države.
Kandidat koji slovi za glavnog favorita naglašava da do privrednog oporavka teško može da se dođe bez strukturnih reformi kroz reforme upravljanja državom, njenom administracijom i upravom, zalaže se za decentralizaciju zemlje i promoviše novu energetsku ulogu i snažan potencijal Hrvatske.
Njegova suparnica u predsedničkoj trci, kojoj pored Josipovića analitičari hrvatske političke scene daju najviše šansi na izborima, političarka i diplomata Grabar Kitarović, u nadmetanje je krenula sa sloganom "Za bolju Hrvatsku".
U svom izbornom programu, naglasak je stavila na rešavanje privredne situacije i ističe da je glavni razlog njene kandidature teško privredno, socijalno i sveukupno stanje u Hrvatskoj. Pobedi li na predstojećim zborima, Hrvatska će dobiti prvu predsednicu u svojoj istoriji.
Kujundžić, inače lekar čiji je živorni moto "rad, rad i samo rad", predsednički je kandidat Saveza za Hrvatsku, poručuje da želi ljudima da vrati nadu.
"Moramo hrvatskom čoveku vratiti dostojanstvo, ugasiti beznađe, vratiti nadu i ponos", poručio je, naglasivši da su za to potrebni drugi ljudi, a ne "oni kojima su se s kolevkom prostirali crveni tepisi".
Četvrti kandidat u predsedničkoj trci, dugogodišnji građanski aktivista Sinčić, na izbore izlazi jer, između ostalog, želi da upozori na problem nemogućnosti podmirivanja dugova i neotplativosti kredita u postojećem sistemu.
Svih četvoro kandidata za predsednika Hrvatske su tokom sučeljavanja tokom kampanje isticali da bi, dobiju li izbore, odmah organizovali razgovor s premijerom Zoranom Milanovićem oko stanja u hrvatskoj privredi, kako bi njemu i vladi izneli svoje predloge za izlazak iz krize.  
Iako je podrška Josipoviću i dalje najveća, rezultati ispitivanja javnog mnjenja ukazuju da je gotovo izvesno da neće sve biti rešeno u prvom krugu izbora koje će na 6.350 biračkih mesta nadgledati gotovo 22.000 posmatrača, najviše u poslednjih nekoliko izbornih ciklusa.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na Press...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Josipović vodi Hrvate u drugi krug glasanja

Izvor: Mondo, 28.Dec.2014

Građani Hrvatske biraće budućeg predsednika u drugom krugu izbora, 11. januara, pošto ni jedan od kandidata nije uspeo da osvoji više od 50 odsto glasova izašlih na birališta, pokazuje večeras objavljena izlazna anketa...Foto: Fonet..Nakon prvih nezvaničnih analiza u kojima je dvojac na čelu...

Nastavak na Mondo...

Josipović: Imam dobar osećaj, očekujem pobedu

Izvor: Blic, 28.Dec.2014

Predsednik Hrvatske Ivo Josipović, koji se danas bori za drugi predsednički mandat, izjavio je da bi voleo da pobedi već u prvom krugu izbora..."Imam jako dobar osećaj, očekujem pobedu", rekao je Josipović novinarima pošto je glasao na svom biračom mestu u Zagrebu...Na pitanje da precizira očekuje...

Nastavak na Blic...

Josipović i Kitarović u drugom krugu izbora

Izvor: VOA, 28.Dec.2014

Preliminarni rezultati predsedničkih izbora u Hrvatskoj pokazuju da ni jedan od četiri kandidata nije osvojio potrebnu većinu glasova i da u drugi krug idu aktuelni predsednik Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović..Prema prvim nezvaničnim rezultatima hrvatske Državne izborne komisije, na osnovu...

Nastavak na VOA...

Zatvorena birališta na predsedničkim izborima u Hrvatskoj

Izvor: Politika, 28.Dec.2014

ZAGREB – U Hrvatskoj su u 19 časova zatvorena birališta na kojima su se građani prethodnih 12 sati izjašnjavali koga žele na čelu najmlađe članice Evropske unije u narednom petogodošnjem mandatu...Ovoga puta, za razliku od prethodnih izbora kada je ih je bilo 12, „u igri” je četvoro kandidata...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.