Hiljade vernika prisustvovalo paljenju Svetog ognja

Izvor: N1 televizija, 30.Apr.2016, 18:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade vernika prisustvovalo paljenju Svetog ognja

Nekoliko hiljada pravoslavnih hriščana prisustvovalo je danas, uoči vaskrsenja Isusa Hrista, ceremoniji paljenja Svetog ognja ispred Crkve Hristovog Vaskrsenja (Svetog groba) u Jerusalimu.

Ceremonija paljenja "svete vatre" tradicionalno se održava poslednjih 1.200 godina na Veliku subotu u Jerusalimu i simbolizuje večnost, mir i preporod uoči Uskrsa u nedelju.

Sveti oganj pali se ispred Crkve Hristovog Vaskrsenja, gde se, prema hrišćanskoj tradiciji, smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << je Isus Hrist sahranjen.

Vatrom, koju čeka patrijarh Jerusalimske patrijaršije, zatim se pale 33 sveće, po broju godina koje je Isus imao kada je razapet. S njih oganj preuzimaju okupljeni vernici na svoje sveće, a ona se zatim prenosi širom pravoslavnog sveta.

Detalji izvora "svetog plamena" su strogo čuvana tajna.

Nekoliko hiljada pravoslavnih vernika okupilo se na Veliki petak u Starom gradu u Jerusalimu, oni su nosili krst sledeći biblijsko predanje, javile su svetske agencije.

Duž Puta krsta pročitano je 14 molitvi kao što nalaže biblijska tradicija koja Velikim petkom obeležava Hristovu patnju i njegovu smrt na Golgoti.

Izraelske vlasti rasporedile su dodatne snage bezbednosti u Starom gradu Jerusalima.

Izvor: Agencije

Nastavak na N1 televizija...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.