Hiljade izbeglica na trajeku s ostrva do Soluna

Izvor: Blic, 19.Avg.2015, 18:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hiljade izbeglica na trajeku s ostrva do Soluna

Trajekt “Elefterios Venizelos”, koji je iznajmila grčka vlada, prevozi danas oko 2.600 sirijskih izbeglica do Soluna jer ostrva ne mogu da se izbore s njihovim prilivom i upozoravaju da je ugroženo zdravlje lokalnog stanovništva.

Računa se da će pomenuti trajekt u solunsku luku stići sutra ujutru sa 1.700 Sirijaca pokupljenih sa ostrva Kos i i još 900 sa Kalimnosa, Lezbosa i Lerosa, prenosi AFP.

U Solunu će izbeglice biti ukrcane u autobuse kojima će >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << stići do granice s Makedonijom.

Prema agenciji UN za izbeglice, na grčke obale je od januara ove godine pristiglo oko 160.000 migranata, odnosno izbeglica od rata i progona u Siriji, Avganistanu i Iraku.

Grčka egejska ostrva u blizini Turske podnose najveći teret prijema migranata.

S jedne strane, lokalne vlasti ne znaju kako da se izbore sa takvom situacijom, a s druge, grupe za zaštitu ljudskih prava kritikuju bedne uslove u kojima migranti žive, često spavajući na otvorenom nedeljama i danima čekajući u redovima papire za nastavak puta.

Grčka vlada je najavila da namerava da iznajmi i drugi trajekt kako bi što više migranata bilo izvučeno sa ostrva, ali s obzirom da je u toku turistička sezona, nema slobodnih velikih trajekata, a iduće nedelje njihovi kapaciteti će biti gotovo sto odsto zauzeti, izjavio je danas za radio Vima Mihalis Sakelis, predsednik grčkog Udruženje operatora feribota.

Grčka daje prednost sirijskim izbeglicama u odnosu na ostale pri registraciji i prebacivanju do kopenog dela zemlje, zbog čega su učestali fizički sukobi među izbeglicama.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Hiljade izbeglica trajektima stiže do Soluna

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 19.Avg.2015

Trajekt "Elefterios Venizelos", koji je iznajmila grčka vlada, prevozi danas oko 2.600 sirijskih izbeglica do Soluna jer ostrva ne mogu da se izbore s njihovim prilivom i upozoravaju da je ugroženo zdravlje lokalnog stanovništva...Računa se da će pomenuti trajekt u solunsku luku stići sutra ujutru...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.