Grčkoj novi paket pomoći

Izvor: Blic, 21.Feb.2012, 11:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčkoj novi paket pomoći

Posle 12 sati pregovora, ministri finansija zemalja zone evra postigli su sporazum o novom paketu pomoći Grčkoj u vrednosti od 130 milijardi evra, javile su jutros svetske agencije.

Prema sporazumu, privatni poverioci i banke otpisaće dug Grčkoj kako bi se on do 2020. spustio na oko 120,5 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Od privatnih poverilaca zatraženo je da dobiju znatno manje novca na osnovu grčkih obveznica nego što su očekivali, odnosno da smanje dug >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Grčke za 107 milijardi evra.

"Nije preterivanje reći da je ovo istorijski dan za grčku ekonomiju”, kazao je grčki premijer Lukas Papadimos.

Žan-Klod Junker, premijer Luksemburga i predsedavajući sastanka, rekao je da je od privatnih poverilaca Grčke zatraženo da pristanu na gubitak od 53,5 odsto od nominalne vrednosti grčkih obveznica.

Evropski komesar za ekonomska i monetarna pitanja Oli Ren rekao je da će kontrola poštovanja obaveza Grčke biti pooštrena.

"Plan za spas Grčke zasniva se na strogom uslovu: on predvidja povećan nadzor Grčke i konstantno prisustvo misije Evropske komisije”, koja će pomoći Grčkoj da modernizuje državni aparat, kazao je Ren.

Grčka je na proleće 2010. od EU i MMF-a dobila prvi paket pomoći od 110 milijardi evra. Atina je prošle sedmice prihvatila nove mere štednje kao uslov za novi paket pomoći, vredan 130 milijardi evra.

Sporazum bi trebalo da okonča višemesečnu nestabilnosti koja je uzdrmala zonu evra i da spreči bankrot Grčke.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

GRČKA NA INFUZIJI OD 130 MILIJARDI EVRA

Izvor: Kurir, 21.Feb.2012

Od privatnih poverilaca zatraženo da smanje grčki dug za 107 milijardi evra. Plan za spas zasniva se na strogom uslovu: povećan nadzor i konstantno prisustvo misije Evropske komisije..BRISEL - Posle 12 sati pregovora, ministri finansija zemalja zone evra postigli su sporazum o novom paketu pomoći...

Nastavak na Kurir...

Grčkoj novi paket pomoći

Izvor: Nezavisne Novine, 21.Feb.2012

Poslije 12 sati pregovora, ministri finansija zemalja zone evra postigli su sporazum o novom paketu pomoći Grčkoj u vrijednosti od 130 milijardi evra, javile su jutros svjetske agencije.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Spašavanje Grčke obradovalo evro

Izvor: S media, 21.Feb.2012

Grčkoj je odobreno ukupno 130 milijardi evra pomoći kako bi izbegla bankrot u martu...Zašto je vreme novac.."Akcijska sniženja" koja to nisu..Ima da se načekamo do penzija..Evro je pozitivno reagovao na ove vesti, mada su trejderi već nedeljama unazad anticipirali pozitivan ishod pregovora, evro...

Nastavak na S media...

Najveća kiparska banka gubi milijardu evra zbog otpisa duga

Izvor: Blic, 22.Feb.2012, 01:55

Najveća banka na Kipru, "Kiparska banka", u prošloj godini je zabeležila gubitak od 1,01 milijardi evra pošto je u obračun uključeno otpisivanja 60 odsto duga koji preko državnih obveznica potražuje od Grčke...Objavljujući preliminarne rezultate za 2011. godinu, ta banka je juče saopštila...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.