Izvor: Politika, 05.Maj.2015, 15:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gradonačelnik Ankare: „Gde si sada, plavušo”

Melih Gokček je uvredljivim tvitom, prozvavši portparolku Stejt departmenta Mari Harf, hteo da ukaže na američke duple standarde kada je reč o ponašanju prema demonstrantima

Gradonačelnik Ankare Melih Gokček je posle prošlonedeljnih sukoba policije i demonstranata u SAD dočekao priliku da uzvrati primedbe o prekomernoj upotrebi sile prema demonstrantima, koje su visoki funkcioneri Stejt departmenta upućivali Turskoj u vreme nemira 2013. godine.

Gradonačelnik, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koji je blizak saradnik turskog predsednika Redžepa Taipa Erdogana, kritikovao je portparola Stejt departmenta Mari Harf zbog ćutanja o ubistvu crnca koji je smrtno povređen u policijskom pritvoru u Baltimoru, posle čega su usledili nemiri. Harfova je žestoko kritikovala Tursku da njena policija prekomernog koristi silu tokom antivladinih protesta 2013. godine.

Međutim, gradonačelnik Ankare je na svom tviter nalogu napisao i uvredljiv komentar. Postavivši fotografiju Harfove, napisao je: „Gde si sada, glupa plavušo, ti koja si optuživala tursku policiju da koristi nesrazmernu silu?”

Na brifingu za novinare u Vašingtonu, Mari Harf je rekla da ne želi da odgovori na te uvrede. „Zaista smatram da ovo ne zaslužuje odgovor”, rekla je ona.

„Njujork tajms” je napisao da je Gokček na „Tviteru” hteo da istakne, kako on smatra, licemerje SAD i medija, koji u drugim zemljama upozoravaju na kršenje ljudskih prava, dok to uopšte ne čine u SAD. Turska je bila izložena oštrim kritikama u vreme antivladinih protesta pre dve godine, koji su započeli zbog planova vlade da u Istanbulu na mestu Gezi parka izgrade tržni centar.

Turski provladini mediji su prošle nedelje povukli paralelu između tadašnjih domaćih događaja i policijske brutalnosti u Baltimoru, koji su doveli do nemira, pljačke i uništavanja imovine.

„Prema ovoj plavuši, reakcija vlade tokom protesta na Taksimu je bila zabrinjavajuća, ali kada se to događa u vašoj zemlji, ne postavlja se pitanje da li je normalno da se uvede policijski čas”, napisao je gradonačelnik u odvojenoj objavi.

Izveštavajući o seksističkom ispadu gradonačelnika Ankare „Njujork tajms” je dodao da je Gokček „očigledno uporedio brutalan odgovor turske policije sa naporima u Baltimoru da ljude zadrže van ulica”.

U izdanju od srede „Njujork tajms” je napisao da je, za razliku od turske policije koja je tukla demonstrante i koristila suzavac i vodene topove, kada je stotine ljudi povređeno, a osmoro ubijeno, reakcija policije na nemire u Baltimoru izostala. Čak je preneo da su neki građani rekli da je policija pokazala uzdržanost.

Međutim, nemiri u Baltimoru su izbili prošlog ponedeljka uveče posle sahrane 25-godišnjeg Afroamerikanca Fredija Greja, koji je umro pošto je povređen u policijskom pritvoru. Tada su usledili nemiri na ulicama, razbijanje i paljenje automobila. Vlasti su odmah naredile da se po gradu rasporedi hiljade vojnika Nacionalne garde i policajaca, a već do srede, kada je izašao ovaj broj „Njujork tajmsa”, bilo je na stotine povređenih policajaca i demonstranata.

„Njujork tajms” je primetio da je Gokčekova tviter poruka dobila podršku hiljade njegovih sledbenika i da se za nekoliko minuta tvit „Hajde plavušo, odgovori sad” proširio kao virus.

Mari Harf je karijeru počela kao analitičar u CIA zadužena za Bliski istok, a kasnije je postala portparol američke obaveštajne službe. Tokom 2012. je pomagala u kampanji Baraka Obame, a u junu 2013. godine je imenovana za portparola Stejt departmenta, kao zamenik Džen Saki.

Gradonačelniku Ankare je ovo drugi incident u poslednjem mesecu dana. Prošlog meseca je u centar pažnje došao zbog toga što je odobrio da se novcem iz budžeta napravi ogroman robot koji liči na robota iz američke produkcije „Transformers”. Stanovnici glavnog grada su mislili da je u pitanju prvoaprilska šala kada su na jednoj od najprometnijih ulica ugledali ogromnog robota od metala, koji bi trebalo da promoviše veliki „Anka park”, koji gradonačelnik gradi uprkos odluci suda da je delimično u suprotnosti sa urbanističkim planom.

Kako je izgradnja statue robota postala glavna priča u turskim medijima, gradonačelnik je na mnogobrojna pitanja novinara samo odgovorio: „Poštujte robota.”

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.