Izvor: Politika, 22.Nov.2014, 16:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Gnevni Meksikanci traže novog lidera

Masovni protesti zbog masakra studenata nisu izrodili novog lidera koji bi mogao da se suprotstavi vladajućoj strukturi

Istoričar Lorenco Mejer dao je dijagnozu koja boli čitavu zemlju kada je rekao da u Meksiku jedino kriminal i nasilje organizovano funkcionišu.   Bujica gneva koja se prelila po gradovima i manjim mestima, mesec i po dana pošto su u Iguali ubijena i spaljena 43 studenta, a da njihova tela nisu još ni identifikovana, potvrđuje da je Meksikancima prekipelo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da žive u takvoj državi.

Da bi se ta grupa studenata iz ubogog internatskog koledža u državi Gerero pohapsila na različitim mestima, predala plaćenim izvršiteljima narko-klanova, pobila, pa zatim prevezla do deponije smeća gde je lomača sa njihovim poluživim telima gorela čitavih 14 časova, a da niko ništa nije ni video ni čuo, ne daj bože intervenisao, bila je potrebna solidna logistika. Kako sada izgleda, nju su u stanju da obezbede samo organizovane kriminalne narko-mafije u saradnji sa lokalnim moćnicima. Ni lokalne ni savezne vlasti u prestonici, samo sto pedeset kilometara od Iguale, nisu se pomerile da spreče ovaj masakr, a sada tvrde da je nemoguće u „tako kratkom vremenu” identifikovati tela stradalih i lanac komande koji je doveo do tragedije.

Predvođen porodicama nestalih studenata, karavan sastavljen od desetina hiljada građana protestovao je na praznik meksičke revolucije izvedene 1910. godine, u Sijudad Meksiku, dok su u mnogim drugim gradovima takođe priređene masovne demonstracije. Nezadovoljnici traže smenu predsednika države Enrikea Penje Nijeta, koji je poslednje dve godine pokrenuo značajne ekonomske reforme i, za razliku od mnogih drugih latinoameričkih lidera, postao miljenik Zapada. Građani zahtevaju da se prekinu ustajale sprege korupcije vlasti i narko-terorizma, i decenijske politike nekažnjivosti. Za zemlju koja je izložena tako dugotrajnom pustošenju i torturi organizovanog kriminala, ne mogu biti krivi samo lokalni moćnici, već se odgovornost traži na najvišem mestu, u vrhu federalne države. 

Po zvaničnoj verziji događaja, gradonačelnik Iguale, poznat po svojim vezama sa organizovanim kriminalom, naredio je policiji da pritvori studente, jer se bojao da će oni protestovati prilikom govora njegove žene na nekom lokalnom mitingu. Policija ih je potom predala članovima narko-kartela. Ali čak ni stručni institut u Argentini, opremljen savremenim aparatima za DNK analize, nije uspeo da identifikuje kome pripada pepeo nađen na lomači ili u plastičnim vrećama koje su bačene u reku. Uhapšeni su gradonačelnik Iguale i njegova supruga, dok gnevni Meksikanci zahtevaju da se smeni vrh države.

Meksikanci znaju da je pokolj studenata kao i toliki drugi zločini širom zemlje odraz korupcije političara i politike nekažnjivosti, piše gvatemalski pisac, profesor na Kolumbiji, Fransisko Goldman. Na kraju krajeva, niko ne može da bude odgovorniji od predsednika zemlje i njegove vlade, konstatuje Goldman.

Novinarsko otkriće o „Beloj kući”, luksuznom zdanju koje je na kredit kupila meksička prva dama za život po isteku predsedničkog mandata, dolilo je ulje na vatru. Ispostavilo se da je ovu vilu od hiljadu i po kvadratnih metara gradila ista kompanija kojoj je poverena izgradnja brze pruge po ugovoru od nekoliko milijardi dolara, i to u vreme kada je Penja Nijeto bio guverner provincije. U nastojanju da smire javnost, prva dama je objavila da će kuću prodati, dok je Penja Nijeto obelodanio svoju imovinsku kartu, tešku nekoliko miliona dolara. Nekoliko dana pre nego što je izbila afera sa „Belom kućom”, Penja Nijeto je iznenada raskinuo ugovor o izgradnji brzih pruga.

Demonstracije protiv vlasti su masovne i svakim danom mobilišu sve više ljudi: studente, sindikate, nastavnike i profesore, radnike, domaćice… Ipak, retko ko veruje da je Meksiko spreman za novu revoluciju. Jer, kako kaže Omar Garsija, jedan od lidera studentskog protesta u državi Gerero, odziv je veliki, ali još nismo izradili nacionalni plan borbe kojim bi se utvrdilo kako, kada i kuda treba da idemo.

„Znamo šta je loše, ali nismo pronašli jasan način da ovu ogromnu energiju kanališemo.”

Političke partije više ne funkcionišu, a levičar Andres Lopes Obrador, koji je pre nekoliko godina umeo da mobiliše i milion ljudi, i sam je umešan u nekoliko skandala.

Meksiko traži novog lidera koji će početi iz početka sa izgradnjom države i institucija. Zasad ga nema na vidiku.

Zorana Šuvaković

objavljeno: 22.11.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.