Francuska, očerupani mistral

Izvor: RTS, 29.Nov.2014, 11:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, "očerupani mistral"

Francuski mediji javili su da je sa nosača helikoptera klase "mistral", koji Francuska gradi za Rusiju, ukradena elektronska oprema. Tužilaštvo već otpočelo preliminarnu istragu o krađi opreme.

Ruska ambasada u Francuskoj nije ni potvrdila niti demantovala navodnu krađu sa "mistrala" koji se nalazi u francuskoj luci Sen Nazer, prenosi Tanjug.

Francuska agencija AFP je javila da su ukradena dva kompjuterska hard diska, matična ploča i grafička ploča, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i da je sve to proizvela i instalirala francuska vojska i korporacija "Tales".

Tužilaštvo u francuskom gradu Rene počelo je preliminarnu istragu o krađi opreme. AFP je preneo, pozivajući se na zvaničan neimenovan izvor, da ukradena oprema ne sadrži nikakve tajne informacije.

Francuski predsednik Fransoa Oland odlučio je da "do daljeg" odloži isporuku ratnog broda klase "mistral" Rusiji, dok iz zvanične Moskve očekuju da ugovor bude ispoštovan i najavljuju da za sada neće podnositi tužbu.

Rusija za sada ne planira da tuži Francusku zbog odlaganja isporuke ratnog broda klase "mistral" zbog krize u Ukrajini, saopštio je zamenik ruskog ministra odbrane Juri Borisov.

"Čekaćemo strpljivo. Za sada ne planiramo podnošenje tužbe bilo gde", rekao je Borisov za RIA Novosti pošto je francuski predsednik Fransoa Oland izjavio da se isporuka broda Rusiji "do daljeg" odlaže zbog situacije na istoku Ukrajine.

"Sve je napisano u ugovoru. Delovaćemo na osnovu napisanog u ugovoru kao svi civilizovani ljudi", istakao je Borisov.

Borisov je dodao da ukoliko Francuska naposletku odbije da brod isporuči, Rusija će "ići na sud i zahtevati odštetu".

Rusija je u više navrata upozoravala Pariz na ozbiljne posledice ukoliko Francuska ne isporuči prvi od dva nosača helikoptera klase "mistral" do kraja novembra.

Prvi od dva nosača helikoptera trebalo je da bude isporučen početkom ovog meseca, prema sporazumu potpisanom 2011.

U svetlu ukrajinske krize i sve lošijih odnosa Zapada sa Rusijom, Francuska se našla pod intenzivnim pritiskom svojih saveznika, posebno SAD, i u septembru je odložila isporuku.

Olandovo saopštenje, kao i ranija suspenzija isporuke, ne znači, međutim, prekid ugovora, što ukazuje na nespremnost francuske vlade da odustane od ugovora vrednog više od milijardu evra, koji znači na hiljade radnih mesta u vreme ekonomske krize u zemlji, naveo je AP.

Prvi od dva broda, "Vladivostok", nalazi se u usidren u francuskom lučkom gradu Sen Nazer, gde je oko 400 ruskih mornara provelo više meseci obučavajući se.

Drugi brod, "Sevastopolj", nazvan po luci na Krimu, po ugovoru treba da bude isporučen Rusiji naredne godine i nedavno je stigao u istu luku na finalno dorađivanje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.