Folna kiselina u trudnoći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 11.Feb.2016, 10:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Folna kiselina u trudnoći

Istraživanja pokazuju da svaka druga osoba u Srbiji, zbog genetike, ne može da u potpunosti iskoristi običnu folnu kiselinu.

Savet koji svaki doktor daje trudnicama je da obavezno unose folnu kiselinu, jer su folati neophodni za zdravu trudnoću. Međutim, većina budućih majki uopšte ne razmišlja o tome na koji način će unositi ovaj važni sastojak. Najnovije studije pokazuju na razliku između termina folat i folna kiselina.

Folati su prirodna forma vitamina >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i mogu se naći u hrani (spanać, zelena salata, pasulj, džigerica...) Folna kiselina je sintetički oblik vitamina, koji se koristi u većini suplemenata.

Ovo je posebno važno pre i za vreme trudnoće, kada se preporučuje dodatni unos. Nedostatak folata može izazvati brojne negativne posledice po zdravlje, uključujući i preeklampsiju, pobačaj, nedoljovnu telesnu težinu deteta, prevremeno odvajanje posteljice. Zato se, kada god je to moguće, savetuje ishrana bogata folatima, a u drugom stanju se preporučuje dodatna suplementacija.

Važno je znati i to da većina multivitamina za trudnice sadrži sintetičku folnu kiselinu (jer je jeftinija). Preporučuju se preparati koji sadrže aktivni folat najnovije generacije ili 5-Metiltetrahidrofolat. Tako ćete biti sigurni da, bez obzira na genetiku, vaše telo u potpunosti može da iskoristiti dragocene sastojke.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Folna kiselina u trudnoći

Izvor: NoviMagazin.rs, 11.Feb.2016

Savet koji svaki doktor daje trudnicama je da obavezno unose folnu kiselinu, jer su folati neophodni za zdravu trudnoću...Međutim, većina budućih majki uopšte ne razmišlja o tome na koji način će unositi ovaj važni sastojak. Najnovije studije pokazuju na razliku između termina folat i folna...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.