FAŠISTA RAZORIO OSLO

Izvor: Kurir, 24.Jul.2011, 08:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

FAŠISTA RAZORIO OSLO

OSLO - Najgori dan u istoriji Norveške! Anders Bering Brejvik (32), ekstremni desničar, napravio je juče pokolj kakav nije zabeležen od Drugog svetskog rata.

OSLO - Najgori dan u istoriji Norveške!

Anders Bering Brejvik (32), ekstremni desničar, napravio je juče pokolj kakav nije zabeležen od Drugog svetskog rata.

Brejvik je prvo u centru Osla, oko 15.30, aktivirao eksploziv koji je teško oštetio zgradu norveške vlade i ubio sedam, a ranio desetine >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << prolaznike.

Posle toga se čamcem odvezao do ostrva Utoja, u blizini Osla, i iz automata ubio 84 mladića i devojaka koji su učestvovali na letnjem kampu Radničke partije Norveške.

Brejvik, inače šef firme „Brejvik geofarma“, napravio je bombu od hemikalija za pravljenje đubriva, i postavio je u automobil koji je parkirao ispred zgrade vlade. Obučen u uniformu policajca, mirno je posmatrao kako ljudi prolaze pored automobila i, kad je gužva bila najveća, aktivirao eksploziv.

Verovatna meta napada, premijer Norveške i šef Radničke partije Norveške Jens Stoltemberg bio je van grada u vreme napada. Auto-bomba bio je postavljen tačno ispod njegove kancelarije. U napadu su, pored zgrade vlade, oštećeni i zgrada ministarstva finansija i zgrada jednih dnevnih novina.

- Ceo blok gde inače radi premijer je uništen - rekao je novinar Harald Klungtvajt, čija je kancelarija preko puta zgrade vlade.

- Kao da smo u ratnoj zoni - dodaje njegova koleginica Ane Marte Blindhajm.

Ko je Anders Bering Brejvik

Anders Bering Brejvik ima 32 godine, visok je i plav. Tipičan Norvežanin. Bavi se bodibildingom i lovom, kako je naveo na svom Fejsbuk profilu, koji je ugašen nakon što je uhapšen.

Pre dve godine otvorio je privatnu firmu „Brejvik geofarm“ u gradiću Rena. Firma se bavila poljoprivredom. Na svoje ime je imao registrovan pištolj marke „glok“, pušku i sačmaricu. S policijom nije imao problema, sem nekoliko saobraćajnih prekršaja. Završio je Trgovačku školu u Oslu, a u slobodno vreme igrao je igrice World of Warcraft i Call of Duty 2. Ljubitelj je klasične muzike, filmova „300“ i „Gladijator“, a omiljene serije su mu „Dekster“ i „Tru blad“.

Bio je pripadnik radikalnih desničarskih organizacija, hrišćanski fundamentalista i pripadnik masonske lože.

Brejvik: Ovo je samo početak!

Anders Brejvik je uveren da će njegovo delovanje pokrenuti i ostale istomišljenike. U trenutku kada su ga uhapsili, policiji je poručio:

- Ovo je samo početak!

Od šest tona đubriva napravio eksploziv

Anders Brejvik kupio je šest tona đubriva i hemikalija u maju, od kompanije „Feleskjopet“ u gradu Reni. Od ovoga je kasnije napravio eksploziv koji je aktivirao u centru Osla. To nikome nije bilo sumnjivo, pošto je Brejvik direktor kompanije „Brejvik geofarm“, koja se bavi i poljoprivrednim radovima.

- Bilo je to šest tona đubriva. To je standardna narudžbina za poljoprivrednike. Ništa sumnjivo - rekao je predstavnik kompanije „Feleskjopet“.

Islamisti nepravedno optuženi

Ceo svet je juče nepravedno optužio islamske ekstremiste da su organizovali napad na Oslo.

Norveške bezbednosne službe nisu smatrale ekstremne desničare za ozbiljnu opasnost, već su se prvenstveno plašile napada islamskih ekstremista, pokazuju zvanični podaci te službe.

Iako su prve medijske spekulacije ukazivale na islamiste zbog učešća Norveške u akcijama NATO u Avganistanu i Libiji i iako je odgovornost za ovaj napad isprva preuzela grupa muslimanskih radikala „Pomagači globalnog džihada“, hapšenje Norvežanina Andersa Beringa Brejvika pomerilo je istragu ka ekstremnoj desnici.

Lažna dojava o bombi juče izazvala strah

Oslo je juče oko 16 časova zahvatila panika zbog dojave o još jednoj bombi u centru grada. Policija je blokirala zonu oko trga Soli Plas, koji se nalazi u blizini kraljevske palate. Ubrzo je ustanovljeno kako je dojava o bombi bila lažna.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.