Eskalacija nasilja na Bliskom istoku

Izvor: Deutsche Welle, 07.Okt.2015, 08:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Eskalacija nasilja na Bliskom istoku

Konflikt na Bliskom istoku eskalira. Sve više nasilja ima i na izraelskoj i na palestinskoj strani. Posmatrači upozoravaju na mogućnost izbijanja treće Intifade. Ali dodatni strah kod njih budi jedna druga, opasna stvar.

Da li Bliskom istoku preti nova, treća Intifada? To pitanje postavlja se sve češće nakon eskalacije nasilja poslednjih dana. Bivši palestinski pregovarač Saeb Erekat u intervjuu za jednu palestinsku radio-stanicu prošlog vikenda je izjavio da vidi neke >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << paralele s početkom Druge intifade 2000. godine. Izraelska tajna služba, sudeći po onome što piše izraelski list „Jerusalem post“, takođe ne isključuje mogućnost nove Intifade – iako još ne smatra da je ta opcija izvesna.

Jasno je da je doza nasilja proteklih dana u porastu. Preko vikenda su se u Zapadnom Jordanu i Istočnom Jerusalimu u više navrata sukobili mladih Palestinci i izraelski vojnici i policajci. Palestinci su bacali kamenje i Molotovljeve koktele, izraelske snage bezbednosti uzvratile su gumenim mecima. Sukoba je bilo i sa ekstremističkim doseljenicima u Zapadnom Jordanu. U ponedeljak je Izraelsko vojno vazduhoplovstvo izvelo napad u Pojasu Gaze, a odatle je ka Izraelu pre toga ispaljena raketa.

Pre toga su u tri palestinska napada poginula četiri Izraelca, a više ih je ranjeno. Napadače su likvidirali pripadnici izraelske vojske. Osim toga, izraelska vojska je, prema palestinskim navodima, u nedelju ubila i jednog 18-godišnjeg Palestinca, tokom nereda u Tulkaremu u Zapadnom Jordanu. Nekoliko Palestinaca je, tvrdi se, ranjeno.

Protesti u Hebronu, u Zapadnom Jordanu

Religiozni ekstremisti zloupotrebljavaju sukob

Posebno je uznemirujuće to što sukobe dveju strana sve češće zloupotrebljavaju religiozni ekstremisti. Jedan mladi Palestinac koji je prošlog vikenda nožem ubio jednog Izraelca u starom delu Jeruzalema, bio je član džihadističke organizacije „Islamski džihad“. „Treća Intifada je počela“ – to je on, prema informacijama izraelskog dnevnog lista „Aruc ševa“, napisao na svojoj stranici na Fejsbuku.

„Islamski džihad“ doduše nije preuzeo odgovornost za napad. Ipak, internet-magazin „Al-Monitor“, koji se bavi politikom na Bliskom istoku, pribojava se da bi konflikt mogao da dobije sve veću religioznu dimenziju. „U vremenima u kojima religiozni fanatici sa svih strana imaju podršku sve većeg dela stanovništva, i u bliskoistočnom konfliktu sve izrazitije dominiraju organizacije poput 'Islamske države' (IS), Al Kaide, Hezbolaha, Hamasa i drugih. I u Izraelu su religiozni fanatici otkrili koliko je jednostavno uneti nemir u čitave regione.“

Radikali imaju sve veću podršku

Nije isključeno da do toga zaista i dođe. Radikali na obe strane imaju sve veću podršku. Hamas koji vlada u Pojasu Gaze već mesecima se bori protiv radikalnih džihadista. U Izraelu i Zapadnom Jordanu vojska je uključena sve češće i u sukobe s ekstremističkim doseljenicima.

Dok u Izraelu ima relativno malo radikala, konflikt bi na arapskoj strani mogao da bude zloupotrebljen za mobilizaciju znatno većeg obima. „Lidere IS, Al Kaide, Hezbolaha i sličnih organizacije možda uopšte ne interesuje sudbina njihove palestinske braće, ali oni koriste nerešeni konflikt kako bi regrutovali mlade Arape i Palestince“, piše „Al-Monitor“.

Patrola izraelske vojske u Nablusu

Ništa od kompromisa

U međuvremenu, list „Jerusalem post“ kritikuje politiku Netanjahuove vlade. „Ništa joj drugo ne pada na pamet osim otvaranja novih kontrolnih tačaka i blokade saobraćaja palestinskih kamiona na putevima koji su relevantni za bezbednosno stanje“, piše taj list. „To su taktička rešenja ograničenih ljudi koji nisu spremni da se pozabave celokupnom situacijom, drugim rečima: strateškom realnošću“. Zato je razumljivo što Palestinci odbacuju pokretanje pregovora od samog početka. „Oni konačno žele da znaju kuda vode ti pregovori.“

Sa druge strane, piše taj list, i Palestinci su propustili šanse. Obustavljanje izgradnje novih jevrejskih naselja pre pet godina, nisu iskoristili kako bi ostvarili ozbiljan napredak u pregovorima. „Baš kao i Izraelci, ni oni nisu spremni na kompromise.“

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.