Egipatska vojska priznala sprovođenje „testa nevinosti“

Izvor: Blic, 28.Jun.2011, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Egipatska vojska priznala sprovođenje „testa nevinosti“

Amnesti internešenel (AI) tvrdi da su vojne vlasti Egipta priznale sprovodjenje takozvanog „testa nevinosti“ nad ženama učesnicima nedavnih protesta.

General Abdel Fatah al-Sisi, član vojnog saveta koji vlada Egiptom od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, rekao je, kako prenosi AP, da je test bio način da se vojska zaštiti od optužbi za silovanje.

Al-Sisi je rekao da vojska ubuduće neće više sprovoditi takve testove.

Optužbe za sprovođenje >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << „testova nevinosti" pojavile su se, nakon protesta od 9. maja na trgu Tahrir u Kairu, kada je grupa muškaraca napala učesnike protesta i vojska morala silom da otera demonstrante.

AI je ustanovio da je kod 18 žena silom sproveden ovaj test.

„Suočavanje žena sa takvim degradirajućim procedurima u nadi da će dokazati da nisu silovane tokom pritvora nema smisla, i nije ništa drugo nego zlostavljanje", rekao je generalni sekretar AI Salil Šeti, koji se sastao sa vojnim savetom.

„Vlada treba sada da obešteti žrtve, i pruži im medicinsku i psihološku pomoć, i izvini im se", naglasio je on u saopštenju.

Povezane vesti: Vojska priznala da je sprovodila testove nevinosti nad demonstrantkinjama Egipatska vojska dala rok od 10 dana za izmene Ustava Vojska i građani Kaira brane muzej od pljačkaša

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Egipatska vojska priznala sprovođenje „testa nevinosti“

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Jun.2011

Amnesti internešenel (AI) tvrdi da su vojne vlasti Egipta priznale sprovodjenje takozvanog „testa nevinosti“ nad ženama učesnicima nedavnih protesta. General Abdel Fatah al-Sisi, član vojnog saveta koji vlada Egiptom od svrgavanja predsednika Hosnija Mubaraka, rekao je, kako prenosi AP, da...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Egipatska vojska priznaje sprovođenje testa nevinosti

Izvor: Nezavisne Novine, 28.Jun.2011

KAIRO - Amnesti internešenel (AI) tvrdi da su vojne vlasti Egipta priznale sprovođenje takozvanog „testa nevinosti“ nad ženama učesnicima nedavnih protesta.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.