Izvor: Danas, 23.Okt.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ebola ostaje globalna zdravstvena pretnja

Ženeva, Brisel - Ebola od koje je umrlo gotovo 4.900 ljudi, ostaje globalna zdravstvena pretnja, saopštila je juče Svetska zdravstvena organizacija (SZO) koja je izrazila veliku zabrinutost situacijom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu.

„Situacija u tim zemljama izaziva veliku zabrinutost“, saopštila je SZO nakon trećeg vanrednog sastanka koji je okupio svetske stručnjake za ebolu. SZO je u avgustu proglasila ebolu za globalnu zdravstvenu pretnju. Od tada bolest munjevito >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << napreduje, pa je do danas odnela 4.900 života uglavnom u Gvineji, Liberiji i Sijera Leoneu. Prema SZO, prioritet ostaje „zaustavljanje prenošenja ebole u te tri zemlje“.

Evropska komisija deblokirala je 24,4 miliona evra za istraživanja o eboli, saopšteno je juče u Briselu. Kako je precizirala Komisija u saopštenju, novac će ići kroz pet evropskih projekata za klinička ispitivanja vakcine i za nove načine lečenja ebole. Projekti od kojih su dva u Belgiji, dva u Francuskoj i jedan u Nemačkoj, ocenjeni su da „najviše obećavaju za razvoj tretmana i vakcine“ protiv ebole, rekao je predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo. EU je do sada obezbedila 180 miliona evra humanitarne pomoći pogođenim zemljama.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.