Izvor: Blic, 03.Sep.2015, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

EVROPSKA (NE) SOLIDARNOST Mnoge zemlje neće da pomognu rešenje izbegličke krize

Uzroci humanitarne katastrofe koja se širi Evropom su različiti, ali nedostatak evropske solidarnosti i odbijanje nekih zemlja da primaju imigrante jedan je od ključnih, navode brojni portali na internetu.

Predlog da se imigranti podele među svim zemljama EU prema odgovarajućim kvotama, koji je Evropska komisija podnela još u maju 2015. godine, doživeo je fijasko.

Premijer Velike Britanije Dejvid Kamerun ocenio je da ovakav pristup nije u interesu Britanije, a >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << premijer francuske Manuel Vals upozorava da Brisel ima ograničena ovlašćenja u ovoj oblasti.

Poljska i Mađarska odbile su da prime broj migranata koji je za njih bio predviđen, a Češka ocenjuje da je ovaj sistem "potpuna glupost", navodi portal Karnegi.

Problem su i različiti nacionalni pravni mehanizmi, nepostojanje političke volje i odsustvo zajedničkog pristupa rešavanju problema imigranata.

Prema Dablinskom sporazumu, za humanitarnog imigranta odgovorna je "zemlja njegovog prvog dolaska". U skladu sa direktivom EU o opštim standardima međunarodne zaštite čije pojedine odredbe stupaju na snagu 2018. godine, za humanitarnog imigranta odgovara zemlja na čijoj se teritoriji nalazi.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.