Izvor: Blic, 22.Apr.2016, 00:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dženeral motors udvostručio profit

Američki proizvođač automobila Dženeral motors je u prvom tromesečju ostvario više nego dvostruko veći profit zahvaljući rekordnoj zaradi u Severnoj Americi i dobroj zaradi u Kini.

Dženeral motors je zaradio 1,95 milijardi dolara, odnosno 1,24 dolara po akciji, čak i posle investicije u kompaniju Lift u iznosu od 500 miliona dolara.

Pole otpisa 300 miliona dolara za otkup akcija i 60 miliona dolara za namirenje u sporu s deoničarim, GM je zaradio 1,24 dolra >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << po akciji, što je znatno više od očekivanja analitičara od jednog dolara po akciji.

Kompanija i dalje dobro prolazi na domaćem tržištu kamiona i sportosko terenskih (SUV) vozila.

U Severnoj Americi Dženeral motors je u prvom kvartalu pre oporezivanja ostvario profit od 2,3 milijarde dolara. U Evropi izjednačio ukupne troškove i ukupne prihode, dok je pre godinu dana zabeležio gubitak u iznosu od 200 miliona dolara.

GM je poslednji put prijavio godišnji profit u Evropi 1999. godine.

Američki automobilski gigant prati britansku debatu o tome da li zemlja treba da izađe iz Evropske unije u svetlu svoje aktive koju drži u britanskim funtama i proizvodnih i logistickih aktivnosti koje ima širom te regije.

- Dugoročno, naša najveća briga je šta će to (Bregzit) značiti za komercijalne tokove - rekao je glavni finansijski direktor Čak Stivens

Dobit pre oporezovanja u GM-ovom sektoru međunarodnog poslovanja, koji obuhvata i Kinu, suštinski je ostala nepromenjena na 400 miliona dolara u izveštajnom periodu.

Kompanija se, međutim, još uvek bori sa teškoćama u Južnoj Americi, gde je u prvom tromesečju zabeležila gubitak pre oporezivanja od 100 miliona dolara, što je polovina iznosa iz istog perioda pre godinu dana.

Isporuke automobila u tom regionu pale su za 26,1 odsto na 133.000 vozila u prvom kvartalu, pri čemu je prodaja u Brazilu opala za 36.000 jedinica. Kompanija je, prema rečima Stivensa, smanjila broj zaposlenih u tom području za više od 20 odsto prošle godine.

GM je potvrdio svoju projekciju dobiti po akciji u 2016. godini u rasponu od 5,25 do 5,75 dolara, znatno iznad cifre od 5,02 dolara po deonici u prošloj godini.

Dobit u prvom tromesečju od 1,26 dolara po akciji bolja je od očekivanja analitičara za 25 centi.

U trgovanju pre zvaničnog otvaranja berze na Volstritu, akcija GM-a je skočila za 3,3 procenta na na 33,26 dolara, prenosi francuska agencija.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.