Dilma Rusef: Žrtva sam državnog udara

Izvor: RTS, 29.Avg.2016, 18:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dilma Rusef: Žrtva sam državnog udara

Suspendovana predsednica Brazila Dilma Rusef nazvala je pokretanje postupka svog opoziva "državnim udarom" i ocenila ga kao "nepravedan i arbitraran".
Pred poslanicima gornjeg doma brazilskog Parlamenta, Senata, koji će sutra ili u sredu glasati o njenom opozivu  Rusefova je rekla da dolazi da sve pogleda u oči i da izjavida da nije učinila ništa od onoga za šta je nepravedno optužena. 
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Ona je pokretanje postupka opoziva nazvala "državnim udarom" čiji je cilj, kako je navela, "da posredno dovede na vlast uzurpatorsku vladu" i dodala da su 2014. godine za nju glasala 54 miliona Brazilaca.
Rusefova je pozvala senatore da glasaju protiv njenog opoziva, navodeći da tako "glasaju za demokratiju" i da je Brazil "na korak od državnog udara i institucionalnog sloma".
Mediji navode da će Rusef ipak verovatno biti opozvana, jer će za taj predlog glasati više od dve trećine poslanika u Senatu.
Senat je u maju suspendovao Dilmu Rusef sa vlasti, a za vršioca dužnosti šefa države postavio njenog potpredsednika Mišela Temera.
Ona je optužena za budžetske malverzacije i nezakonite knjigovodstvene radnje, kao i za protivzakonito izdavanje uredbi o uplatama vladi, bez prethodne saglasnosti Kongresa.
Rusefova se tereti i za neovlašćeno korišćenje kredita državnih banaka za finansiranje programa i odlaganje njihove otplate i za lažiranje stanja u javnim finansijama.
Ukoliko suspendovana predsednica bude opozvana, Temer će zvanično preuzeti predsedničku funkciju i obavljati je do isteka mandata Rusefove 2018. godine, kada će biti predsednički i parlamentarni izbori.
Rasprava u Senatu biće nastavljena sutra ili u sredu, kada će se odlučivati o opozivu, za koji je potrebna većina od dve trećine glasova, odnosno 54 od ukupno 81 glasa.
Rusefova u slučaju opoziva neće moći da obavlja javnu funkciju narednih osam godina, dok će u suprotnom povratiti svoj predsednički mandat.
Njeni protivnici optužuju je za "najveću prevaru u istoriji zemlje", a pristalice tvrde da u njenom postupanju nije bilo "ničeg nezakonitog" i da su svi njeni prethodnici činili isto.
Brazil, najveća i najrazvijenija zemlja Južne Amerike, suočava se sa visokom stopom nezaposlenosti i budžetskim deficitom od 45 milijardi dolara, kao i s političkim i socijalnim krizama izazvanim korupcionim skandalima i masovnim otpuštanjem.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.