Diktator Severne Koreje umro od srčanog udara

Izvor: Blic, 19.Dec.2011, 09:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Diktator Severne Koreje umro od srčanog udara

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Il preminuo je u 69. godini u Pjongjangu od srčanog udara, saopštila je rano jutros državna televizija te azijske države.

"Dragi vođa", kako su ga zvanično oslovljavali u Koreji, zemlji sa nuklearnim oružjem, proveo je više od 15 godina na vlasti. Dosadašnjeg vođu naslediće treći sin Kim Džong Un koji je kao naslednik predstavljen još septembra 2010. godine.

Saobraćaj na ulicama Pjongjanga od jutros se odvija uobičajeno, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ali su ljudi na ulicama u suzama nakon što su čuli vest. Jedan strani turista javio je da je osoblje hotela u kojem je smešten uplakano.

Južnokorejska agencija Jonhap javila je da će Kim Džong Il biti sahranjen 28. decembra. Severnokorejski lider preminuo je u svom posebnom vozu pri obilasku zemlje, potvrdila je državna televizija.

Voditeljka, odevena u crno objavila je vest o smrti, dodajući kako je "Dragi vođa" preminuo u subotu od iscrpljenosti u pomaganju narodu Severne Koreje, poslednje komunističke zemlje na svetu, javlja Rojters.





Pogledajte kako je na korejskoj televiziji objavljena vest o smrti, zvuči poznato?

Kim Džong Il je na vlast došao 1994. nakon smrti svog oca Kim Il Sunga ili Velikog vođe, a zadnjih godina zdravlje mu se pogoršalo. Pre tri godine doživeo je moždani udar, a zbog zdravstvenih problema je i počeo prenos vlasti na sina.

Agencija Jonhap je navela da je vojska Severne Koreje stavljena u stanje pripravnosti, a da su akcije na berzi u Seulu pale za pet procenata.

Kim Džong Il bio je vođa Severne Koreje od 1994. Njegove zvanične pozicije su Predsednik Nacionalnog komiteta odbrane Demokratske Narodne Republike Koreje, Vrhovni komandant Korejske narodne armije i Generalni sekretar Radničke partije Koreje.

Poput oca, i Kim Džong Il, je bio centar jakog kulta ličnosti unutar Severne Koreje. Konstantno je hvaljen i počastvovan kao heroj, govornik i veliki čovek bez premca.

Obama obavešten o smrti severnokorejskog lidera

Bela kuća je saopštila da je predsednik Obama obavešten o smrti Kim Džong Ila

Obamina administracija mogla bi da odloži odluku o ponovnom angažovanju Severne Koreje u nuklearnim pregovorima i obezbeđivanju pomoći u hrani, o čemu je trebalo da se donese odluka ove nedelje.

Zvaničnici SAD istakli su da su posebno zabrinuti zbog mogućnosti bilo kakve promene u vojnim položajima Severne i Južne Koreje, ali i da se nadaju da će mir prevladati.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umro Kim Džong Il

Izvor: Deutsche Welle, 19.Dec.2011

Dugogodišnji predsednik Severne Koreje Kim Džong Il (69) je preminuo. Naslediće ga njegov sin Kim Džon Un. Južna Koreja je u stanju pripravnosti, a SAD sa pažnjom prati vesti sa Korejskog poluostrva.

Nastavak na Deutsche Welle...

Histerija u Severnoj Koreji: Na hiljade oplakuju "velikog vođu" na ulicama

Izvor: Blic, 19.Dec.2011

Predsednik Severne Koreje Kim Džong Il preminuo je u 69. godini u Pjongjangu od srčanog udara, saopštila je rano jutros državna televizija te azijske države. ..12:37 - Severna Koreja testirala raketni projektil kratkog dometa..Severna Koreja testirala je danas raketni projektil kratkog dometa, javlja...

Nastavak na Blic...

Najveće bizarnosti iz života "dragog vođe" Kim Džong Ila

Izvor: Blic, 19.Dec.2011

Kim Džong Il, preminuli diktator Severne Koreje, bio je veoma specifičan i hirovit vođa, čijem su neuravnoteženom ponašanju mogle da pariraju samo njegove psihodelične biografije koje su pisali maštoviti komunistički aparatčici. Tvrdilo se da je kao beba prohodao već sa tri nedelje, da je...

Nastavak na Blic...

Najbizarniji vođa ikada - Kidnapovao režisera da bi mu snimio film po želji

Izvor: Vesti-online.com, 19.Dec.2011

Kim Džong Il, preminuli diktator Severne Koreje, bio je veoma specifičan i hirovit vođa, čijem su neuravnoteženom ponašanju mogle da pariraju samo njegove psihodelične biografije koje su pisali maštoviti komunistički aparatčici. Tvrdilo se da je kao beba prohodao već sa tri nedelje, da je...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.