Da ne veruješ: Jevreji traže palestinsku državu

Izvor: Mondo, 27.Maj.2017, 23:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da ne veruješ: Jevreji traže palestinsku državu

I to je moguće: Jevreji u Izraelu traže uspostavljanje palestinske države. Hiljade Izraelaca u Tel Avivu na demonstracijama u znak podrške uspostavljanju palestinske države.

Foto: AP Photo/Oded Balilty

Hiljade Izraelaca okupilo se u Tel Avivu u znak podrške uspostavljanju palestinske države, uoči 50-godišnjice izraelske okupacije palestinskih teritorija, javlja AFP.

Demonstranti su nosili transparente s natpisima "Dve države, jedna nada", a proteste >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << su organizovali podržavaoci palestinske države, među kojima je i izraelska nevladina organizacija "Mir sada".

Direktor te izraelske organizacije Avi Buskila rekao je da je današnji skup protest protiv toga "što vlada, koja i dalje primenjuje okupaciju, nasilje i rasizam, ne pruža nadu".

"Došao je trenutak da pokažemo Izraelcima, Palestincima i celom svetu da se značajan deo izraelskog stanovništva protivi okupaciji i želi rešenje zasnovano na dvema državama", istakao je on.

Na skupu u Tel Avivu pročitana je poruka podrške palestinskog predsednika Mahmuda Abasa, u kojoj se kaže da je "vreme za zajednički život u slozi, bezbednosti i stabilnosti".

Skupu je prisustvovao i lider izraelske opozicione Laburističke stranke Isak Hercog, koji podržava dvodržavno rešenje za izraelsko-palestinski sukob.

Godine 1967, Izrael je preuzeo Zapadnu obalu i istočni Jerusalim od Jordana tokom Šestodnevnog rata sa susednim državama, a kasnije je i pripojio istočni Jerusalim, potezom koji međunarodna zajednica nikada nije priznala, navodi francuska agencija.

Više od 400.000 Izraelaca živi u naseljima na Zapadnoj obali koja se, prema međunarodnom pravu, smatraju nelegalnim i velikom preprekom za mir na Bliskom istoku, dodaje AFP.

_______________________

Aplikacija MONDA ponovo na Google Play Store! PREUZMITE JE!

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.