DNR i LNR nastavile sa povlačenjem naoružanja

Izvor: Vostok.rs, 21.Jul.2015, 10:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DNR i LNR nastavile sa povlačenjem naoružanja

21.07.2015. -

Donjecka i Luganska republika nastavile su pod nadzorom misije OEBS povlačenje naoružanja kalibra manjeg od 100 milimetara na tri kilometra od linije razgraničenja, prenela je televizija „Rusija 24“.

Prvog dana - samo u DNR - povučen je 41 tenk, kao i 84 borbenih vozila pešadije.

Ukupno, za dva dana, od „linija dodira“ je odmaknuto više od polovine tenkova i drugih oklopnih borbenih vozila.

„Proces će potrajati - naglasio >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << je zamenik načelnika štaba armije Narodne vojske DNR  - jer postoje tačke sa kojih naoružanje zasad ne možemo pomerati zbog kijevskih snag koje ništa ne povlače. Dakle: gledaćemo kako se razvija situacija“.

Sada sledi najvažnije - da se novi odnos snaga potvrdi dokumentima na sledećem susretu kontakt grupe u Minsku.

„Ostaje samo da se usaglase poslednji detalji i potpišu dokumenta, ali kijevske vlasti stalno pronalaze razloge da se vraćaju na starije verzije. Proces se koči, pošto bi trebalo da se odvija dvostrano. Nadam se da će biti potpisan da sledećem sastanku“ - izjavio je Denis Pušiljin, zamenik predsednika Narodnog sovjeta (skupštine) DNR.

Vlasti DNR i LNR se ne pouzdaju toliko u Kijev, koliko u to da će lideri normandijske četvorke uspeti da izvrše pritisak na vlasti u Kijevu.

„Juče je šefu grupe ukrajinske strane u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju general-majoru Andreju Taranu poslato pismo u kojem mu je predloženo da lično učestvuje u nadgledanju povlačenja našeg naoružanja. Nažalost, do sada nismo dobili nikakav odgovor ukrajinske strane. S tim u vezi, još jednom naglašavam da je povlačenje oklopne tehnike s oružjem kalibra manjeg od 100 milimetara na tri kilometra od linije razdvajanja isključivo naša mirovna inicijativa“ - ukazao je Basurin,.

Sa druge strane, kijevske snage otvaraju intenzivnu artiljerijsku vatru po Donjecku.

Čitajte više na Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut

fakti

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Nada za Ukrajinu: I Kijev povukao topove na liniju

Izvor: Mondo, 21.Jul.2015

Ukrajina je povukla svoje duge cevi iz Donbasa do potrebne udaljenosti, prema sporazumu iz Minska, saopštio je danas portparol vojnih snaga Juzef Venskovič...Foto: AP Photo/Dmitry Lovetsky..Ukrajinska vojska se požalila da pobunjenici i dalje granatiraju njene položaje..."Granatiranja su intezivirana...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.