Češka ostaje raj za pušače, predsednik Zeman oduševljen

Izvor: Blic, 26.Maj.2016, 00:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Češka ostaje raj za pušače, predsednik Zeman oduševljen

Neuspeh da po ko zna koji put Poslanički dom češkog parlamenta pooštri zakon protiv pušača, zbog kojeg Češka u Evropi ima etiketu raja za pušače i pivopije, izazvao je danas razdor i uzajamne optužbe u koalicionoj vladi premijera Bohuslava Sobotke, a iskreno oduševio predsednika Češke Miloša Zemana koji je okoreli pušač.

- Nasmejao sam se pun radosti, zato što sam sebi rekao da ne bih mogao da stavim veto na zakon ako bi prošao jer bih bio u sukobu interesa kao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << teški pušač - rekao je češkim medijima predsednik Zeman.

Poslanici su danas nakon četvoročasovne burne i žestoke rasprave na kraju odbili izmene Zakona kojima je Ministarstvo zdravlja htelo da zabrani pušenje u restoranima i barovima, a takođe smanji dostupnost alkoholnih pića.

Iako je cela vladajuća koalicija Češke socijaldemokratske stranke, Alijanse nezadovoljnih građana (ANO) i Hrišćanske demokratske unije - Češke narodne stranke, trebalo da glasa za zabranu pušenja, na kraju je dogovor miniralo 13 poslanika Alijanse i zakon nije prošao jer je za njega od 175 prisutnih glasalo 80 poslanika, 42 bilo protiv i da prodje nedostajalo je svega osam glasova.

- Time su pošli na ruku duvanskom lobiju i izdali su interese građana - optužio je Sobotka koalicionog partnera ANO i lidera te stranke ministra finansija Andreja Babiša.

Pročitajte još:

On je čak najavio da će se hitno sastati vladajuća koaliciji jer nije moguće da vlada izdrži ako jedan njen član već nekoliko puta minira u parlamentu zakone o kojima se dogovori cela vlada.

- Već mi je dosta. Ako se to tako nastavi, mislim da koalicija neće izdržati - odgovorio je premijeru lider ANO, Babiš.

Miniranje dogovora i odbijanje da glasaju za zakon poslanici ANO pravdaju time da su u prvobitni predlog pre glasanja razni poslanici uneli toliko izmena, između ostalog da se u restorane uvedu pušionice, da je to postao propušački zakon za koji nema smisla glasati.

Restorani u Češkoj mogu tako i dalje da biraju da li će biti pušački ili nepušački, a predsednik Zeman ne veruje da bi zbog propasti antipušačkog zakona mogla da padne vlada.

- Znate gradaciju pojma neprijatelj? Prvi stepen neprijatelj, drugi stepen smrtni neprijatelj, treći stepen koalicioni partner - našalio se povodom sporova u vladi češki predsednik.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Češka ostaje pušački raj u EU

Izvor: EurActiv Srbija, 26.Maj.2016

U Češkoj je 25. maja propao još jedan pokušaj da se pooštri zakon protiv pušenja i da se ono zabrani u restoranima, kao i da se smanji dostupnost alkoholnih pića. Ovaj neuspeh izazvao je oštre sukobe u vladajućoj koaliciji ali i obradovao predsednika te zemlje Miloša Zemana, okorelog pušača....

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.