CRNO TRŽIŠTE Evo kako Islamska država zarađuje uništavanjem Palmire

Izvor: Blic, 04.Sep.2015, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNO TRŽIŠTE Evo kako Islamska država zarađuje uništavanjem Palmire

Neumoljiva želja Islamske države (ID) da uništi drevnu istoriju često se prebacuje na njihovu mržnju prema svemu što potiče idolopoklonstvo, ipak oni imaju sasvim druge motive, tvrdi jedan arheolog.

Džoan Farchak smatra kako oni ne uništavaju sve predmete već ih šalju izvan zemlje i prodaju na crnom tržištu. Snimcima uništavanja samo podižu cenu predmeta kao što su kamena lica ili kipovi.

“Svaki predmet koji Islamska država prodaje iz Palmire neprocjenjiv >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je. To su milijarde dolara. Tržište postoji. Prihvatiće svaki predmet i platiće se koliko god treba. Islamska država na dobitku je kod svakog koraka, kod svakog uništenja”, kazala je Farchak za Independent.

Arheolog libanonsko-francuskog porekla tvrdi kako se starine iz Palmire već prodaju u Londonu i u drugim delovima Evrope samo nekoliko meseci nakon što je Islamska država zarobila grad.

Kada su u Iraku počeli zauzimati drevna nalazišta snimili su svoje borce kako uništavaju sve što vide. Ubrzo su uvideli kako na taj način ne dobijaju maksimalnu pažnju.

“Islamska država uči na svojim greškama. Uništili su Nimrud u jednom danu, ali su objavili samo 20 sekundi snimka”, kazala je Farchak i dodala da sada čekaju da grupe za ljudska prava upozore na razaranja nalazišta nakon čega ih Islamska država postepeno uništava, kao što je to učinjeno u Palmiri.

Tako im se povećava publicitet i podiže vrednost ukradenim predmetima, a uništavanjem lokacija prikrivaju krađu.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

ID uništava drevne gradove da bi na njima zaradila

Izvor: B92, 05.Sep.2015, 10:56

Arheolog Džoan Farchak smatrada da Islamska država ne uništava drevne gradove iz mržnje već da bi predmete iz njih prodavala na crnom tržištu...Islamska država nedvano je uništila drevni grad Palmira..."Svi predmeti koji iz Palmire su neprocjenjiv. To su milijarde dolara. Tržište postoji....

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.