CRNE UDOVICE Sve više mladih bombašica među džihadističkim samoubicama

Izvor: Blic, 20.Nov.2015, 17:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

CRNE UDOVICE Sve više mladih bombašica među džihadističkim samoubicama

Žene su sve zastupljenije među bombašima-samoubicama, najmlađa među njima imala je svega 10 godina, jer su žene i deca manje sumnjivi policiji i drugim delovima društva.

Za vreme 18-godišnje okupacije južnog Libana, koja je okončana 2000. godine, nekoliko žena iz radikalnih grupa raznelo se eksplozivom ciljajući izraelske snage. Među njima je bila i Sana Mehaidli (17), koja je raznela automobil pun eksploziva u izraelskom konvoju 1985, ubivši i ranivši više od 12 >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << izraelskih vojnika.

Na palestinskim teritorijima od 2002. godine 12 žena počinilo je takve napade na Izrael. Među njima je i Vafa Idris, 27-godišnja Palestinka, koja se raznela u centru Jerusalima 2002. godine.

Poznat je i slučaj Fatime Omar Mahmud al Najar koja se raznela 2006. godine i ozlijedila tri izraleska vojnika.

Lider Al Kaide u Iraku Abu Musab al Zarkavi poslao je četiri žene da izvedu napade u njegovoj rodnoj zemlji Jordanu. Sajida al Rišavi i njen muž Ali al Samari, ušli su 2005. godine u hotel "Aman Radison". Ali se raznio, ali se Sajidin pojas se nije aktivirao.

Kurdske žene izvele su nekoliko samoubilačkih napada na Tursku od 1980, a to su isto učinile i ženske grupe koje se bore protiv turske vlade.

Ove godine, u januaru, grupa žena preuzela je odgovornost za bombaški napad na policijsku stanicu u Istanbulu u kojem je ubijen jedan policajac, a jedan ranjen.

Žena samoubica ušla je u zgradu u turskom turističkom kvartu Sultanahmet i raznela se.

Poznat je i slučaj "crnih udovica" u Rusiji. Čečenke, koje su bile udate za džihadiste ili na neki drugi način povezane sa islamistima, okrivljene su za napad u metrou u Moskvi 2010. godine, kada je smrtno stradalo 40 ljudi.

"Crne udovice" su učestvovale i u napadima na teatar u Moskvi, u kojem su džihadisti počinili pokolj, kao i u školi u Beslanu.

Najmlađa žena samoubica, koliko je poznato, jeste iz Nigerije, a imala je svega deset godina. U Nigeriji su konstantni samoubilački napadi militantne grupe Boko Haram, u kojima učestvuju žene i devojke.

Ipak, za razliku od napada Islamske države, sumnja se da su žene u Nigeriji poslate u te napade protiv svoje volje. Mnogi od eksplozivnih samoubilačkih napada izvedeni su preko daljinskog upravljača iz tuđih ruku i žrtve koje su nosile ekspoziv nisu imale izbora.

Islamska država često objavljuje fotografije i video-snimke muškaraca koji su počinili samoubilačke napade, ali svi znaju da su žene aktivne u njihovim redovima i da imaju brigadu poznatu kao "Kansa".

Žene unutar Islamske države imaju sreće pošto je Abu Omar al Bagdadi, kao tadašnji vođa, rekao da žene ne bi trebalo da učestvuju u samoubilačkim napadima, a sadašnji vođa Abu Bakr al Bagdadi i dalje se, navodno, pridržava te odluke.

Stručnjaci za terorizam navode da, ipak, postoji izuzetak. Naime, Islamska država" je dozvolila ženama da se mogu razneti ako im policija u raciji upadne u kuću, a taj slučaj zabježen je tokom istrage islamističkih napada u Parizu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Žene i devojčice sve češće u ulozi bombaša samoubica

Izvor: Radio 021, 20.Nov.2015

Žene su sve zastupljenije među bombašima-samoubicama, a najmlađa među njima imala je svega deset godina...Stručnjaci procenjuju da su žene i deca interesantne populacione grupe za islamiste jer su najmanje sumnjivi policiji i drugim delovima društva...Za vreme 18-godišnje okupacije južnog Libana,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.