Burundi: Vladajuća partija osvojila većinu

Izvor: B92, 08.Jul.2015, 00:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Burundi: Vladajuća partija osvojila većinu

Vladajuća partija Burundija osvojila je većinu u parlamentu na izborima koje je bojkotovao veći deo opozicije, pokazali su preliminarni rezultati.

Vladajuća partija CNDD-FDD osvojila je 77 od ukupno 100 poslaničkih mesta za koje su se kandidati takmičili na izborima.

Burundi su uoči izbora ove godine potresali protesti zbog toga što predsednik Pjer Nkurunziza želi da se kandiduje i za treći mandat.

Demonstranti su od predsednika tražili da ode nakon >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dva mandata, što je maksimum dopušten Ustavom.

Nkurunzizini saveznici, međutim, tvrde da on ima pravo i na treći mandat posto je u prvom mandatu za šefa države izabran u parlamentu, a ne na opštim izborima.

Takvu argumentaciju podržao je i Ustavni sud. U nasilnim protestima koji su počeli pošto je vladajuća partija 26. aprila saopštila da je Nkurunziza njen kandidat za predsednika, poginulo je najmanje 77 ljudi.

Predsednički izbori u Burundiju zakazani su za 15. jul. Lideri država regiona pozvali su vlasti Burundija da te izbore odlože za barem dve nedelje kao i da razoružaju sve naoružane grupe koje huškaju na nasilje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.