Izvor: Blic, 21.Apr.2016, 00:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel odbacio zahtev za zatvaranje nuklearnih elektrana

Belgija je odbacila zahtev susedne Nemačke za zatvaranje dve starije nuklearne elektrane u blizini zajedničke granice, tvrdeći da objekti isupnjavaju najstrože bezbednosne standarde.

Nemački ministar za životnu sredinu Barbara Hendriks zatražila je da se 40-godišnji reaktori Tijanž 2 i Dul 3 isključe "dok se ne reše bezbednosna pitanja".

Belgijska agencija za nuklearnu bezbednost (AFCN) saopštila je da obe elektrane "ispunjavaju najstrože moguće bezbednosne >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << zahteve".

U sažetom tekstu koje je objavila AFCN navodi se da je "agencija uvek spremna da sarađuje sa svojim nemačkim kolegama, ali samo dok pokazuju zajedničku spremnost da sarađuju na konstruktivan način", prenosi AFP.

Pročitajte još:

Reaktor Tijanž nalazi se samo 60 kilometara od nemačke granice, dok je Dul udaljen oko 130 kilometara i blizu je Antverpena.

Na oba reaktora su vidljivi znaci degradacije metala, što je izazvalo bojazan za bezbednost, pa su bili privremeno zatvoreni do decembra prošle godine.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.