Brisel: Snižen stepen opasnosti u Briselu, evakuisana džamija

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 20:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brisel: Snižen stepen opasnosti u Briselu, evakuisana džamija

Belgijske vlasti su danas odlučile da snize stepen uzbune zbog i dalje postojeće, ali smanjene pretnje da islamski teroristi počine napade oružjem i eksplozivom, tako da je uveden niži nivo mera i predostrožnosti kakav je već četiri dana na snazi u celoj zemlji.

Vladino telo za prikupljanje obaveštajnih i policijskih saznanja o pretnjama i opasnosti po građane i javne institucije razmatra situaciju i večeras će saopštiti šta to konkretno znači za život građana i >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << ponovni rad saobraćaja, ustanova, javnih manifestacija i škola.

Danas je u Briselu evakusana glavna džamija u Briselu jer je pronađen sumnjiv paket s belim prahom, za koji se sumnjalo da je radioaktivan, ali su specijalne policijske snage utvrdile da je u paketu bilo samo brašno.

Iako su do danas sve javne priredbe bile otkazane, trgovački centri i radnje uglavnom zatvoreni, od juče su škole otvorene uz obezbeđenje tristo policajaca, a delimično i metro u kojem je postavljeno obezbeđenje od dvesto policajaca.

Ulicama i dalje patroliraju mešovite vojne i policijske snage, a sedišta Evropske unije i NATO su vidno pod paskom policije i vojnika.

Belgijska, a sad i nemačka policija na području Hanovera traga za glavnim osumnjičenim za pripremu atentata u Briselu, Salahom Abdeslamom, francuskim državljaninom marokanskog porekla koji je nastanjen u Briselu i koji je učestvovao u atentatima i pokolju 130 ljudi u Parizu.

Takođe je posebno nastavljena potraga za jatakom Abdelsalama, Mohamedom Abrinijem koji je, prema izveštajima medija, iz uporišta islamskih ekstremista u briselskoj četvrti Molenbek uspeo da izmakne poteri zajedno sa ženom i dvoje dece.

Listovi "De Tejd" i "Eko" su ranije javili da je belgijska policija opsežnim racijama i hapšenjima u nedelju uspela da osujeti više atentata islamističkih terorista u Briselu.

Snage bezbednosti i dalje tragaju za “tvrdim jezgrom” terorista koji su, naveo je "Eko", imali za cilj da “prestonicu Evrope pretvore u krv i vatru”.

Premijer: Situacija i dalje ozbiljna

Situacija u Briselu i dalje je ozbiljna, ali više ne postoji neposredna opasnost od napada, izjavio je večeras belgijski premijer Šarl Mišel.

On je na konferenciji za novinare rekao da će policija i vojska ostati na ulicama prestonice, ali da će metro, koji je delimično otvoren juče, u potpunosti početi sa radom sutra ujutro.

"Situacija je ozbiljna, ali prema indikacijama službi bezbednosti, ne postoji neposredna opasnost kao što je ranije bio slučaj", rekao je Mišel.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.