Brejvik tvrdi da je samostalno izveo napade

Izvor: S media, 24.Jul.2011, 13:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Brejvik tvrdi da je samostalno izveo napade

Policija iz Norveške saopštava da je Anders Behring Brejvik priznao da je izveo oba napada u Oslu. U masakru kojim rukovodio ovaj čovek poginulo 93 osobe. Policija istražila mesto na kome kovao planove.

Norveška policija saopštila je danas da Norvežanin Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je izveo bombaški napad u Oslu i pucnjavu na ostrvu Utoja, tvrdi da je delovao samostalno, dok policija nastavlja da ispituje ove navode.

"On kaže da >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << je delovao samostalno, ali policija mora da proveri sve što on kaže. Neki od očevidaca pucnjave na ostrvu naveli su nas da posumnjamo da li je u pitanju bio jedan ili više napadača", rekao je šef norveške policije Svejnung Sponhejm.

On je kazao da policija nema drugih osumnjičenih za najgori masakr koji je u Norveškoj počinjen od Drugog svetskog rata, u kojem je najmanje 93 ljudi izgubilo život, a 96 osoba povređeno, javio je Rojters.

Pogledajte foršpan za film "monstruma iz Norveške" (VIDEO)

Monstrum iz Norveške: Moja dela su gnusna, ali neophodna!

Ispovest svedoka iz Norveške: Pevao i pucao (VIDEO)

Sponhejm je, takođe, rekao da se i dalje traga za stradalima u ministarstvima koja su pogođena u eksplozijama u Oslu i da se nastavlja potraga za nestalima nakon pucnjave na ostrvu.

U međuvremenu, na Internetu je otkriven elektronski dokument od 1.500 strana, čiji je autor, kako se smatra, Brejvik, a u kojem se vidi da su stravični napadi od petka izvedeni nakon pažljivih priprema koje su trajale skoro dve godine.

Autor u tom tekstu objašnjava kako je od jeseni 2009. počeo da se bavi poljoprivredom kako bi pripremio napade i imao uverljivo pokriće ukoliko bude uhapšen zbog kupovine i krijumčarenja eksploziva i sastojaka eksploziva - đubriva.

"Proglasiće me najvećim monstrumom od Drugog svetskog rata", napisao je autor.

U okviru istrage o ovom slučaju, policijski forenzički timovi pretražulu malo imanje oko 160 kilometara severno od Osla, koje je Brejvik iznajmio pre dva meseca, ali su odbili da iznose detalje o ovoj operaciji.

Brejvik je u maju od jedne kompanije kupio šest tona đubriva, a poznato je da mnoge vrste đubriva sadrže supstancu koja može da se upotrebi kao jedan od glavnih sastojaka snažnih eksploziva.

Policija u Oslu nije potvrdila medijske izveštaje o tome da je u napadu u norveškoj prestonici upotrebljena bomba načinjena od đubriva, poput vrste koja je upotrebljena u bombaškom napadu iz 1995. godine u Oklahoma Sitiju, kada je stradalo 168 ljudi.

(Tanjug)

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Brejvik tvrdi da je samostalno izveo napade

Izvor: Studio B, 24.Jul.2011

Norveška policija saopštila je danas da Norvežanin Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je izveo bombaški napad u Oslu i pucnjavu na ostrvu Utoja, tvrdi da je delovao samostalno, ..Norveška policija saopštila je danas da Norvežanin Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je izveo bombaški...

Nastavak na Studio B...

Norveška sabira i oplakuje žrtve masakra (Foto)

Izvor: Nezavisne Novine, 24.Jul.2011

OSLO – Norveška policija saopštila je da Norvežanin Anders Behring Brejvik, koji je priznao da je izveo bombaški napad u Oslu i pucnjavu na ostrvu Utoja, tvrdi da je delovao samostalno, dok policija nastavlja da ispituje ove navode.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Norveški zločinac „ubijao samostalno“

Izvor: Politika, 24.Jul.2011

Brejvik priznao da su bombaški napad na institucije norveške vlade, u kome je stradalo sedam osoba, i masakr na ostrvu Utoja, gde je ubijeno 86 osoba, uglavnom tinejdžera, „užasan zločin ali da je on bio neophodan“..Specijalno za „Politiku“..Oslo – Tridesetdvogodišnji Anders Bering Brejvik...

Nastavak na Politika...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.