Borbe i dalje besne u Jemenu

Izvor: VOA, 23.Mar.2015, 21:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Borbe i dalje besne u Jemenu

Saudijski šef diplomatije izjavio da će arapske zemlje pokušati za zaštite region od agresije, osudivši, osudivši pri tom "mešanje Irana u Jemenu".

Šef diplomatije Saudijske Arabije, Saud al-Fajsal izjavio je danas da će arapske zemlje preduzeti „sve potrebne mere“  protiv jemenskih Hutija ukoliko ne bude nađeno mirno rešenje za njihovu oru\an borbu protiv vlade predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija.

Saudijski ministar je na konferenciji za novinare u >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << Rijadu rekao da će arapske zemlje pokušati za zaštite region od agresije, osudivši, kako se izrazio,  mešanje Irana u Jemenu.

Nešto ranije, novi jemenski ministar inostranih poslova Rijad Jasin pozvao  je zemlje Zaliva da hitno intervenišu , pre nego što Huti uz podršku Irana, zauzmu još veću terotoriju. Vreme nije na našoj strani, dodao je Jasin.

U međuvremenu, vojnici lojalni predsedniku Jemena, Abd-Rabu Mansuru Haidiju potukli su tokom noći desetine pripadnika šiitskih pobunjenika Hutija koji su išli prema Adenu, saopštilli su pripadnici službe obezbeđenja.  Isti izvori navode da su pobunjenici uputili nekoliko hiljada boraca na jug i da su borbe sa pripadnicima lokalnih sunitskih plemena trajale sve do zore. Hadi se povukao u Aden nakon pošto je pobegao iz prestonice Sane još prošlog meseca.

Huti, koji su nakon zauzimanja prestonice u septembru, pristali da podele vlast sa  Hadijem, preuzeli su juče grad Taiz, koji se nalazi na oko 180 kilometara severozapadno od Adena.

Agencija Rojters prenela je danas da su u poslednjih  nekoliko dana i poslednje britanske snage evakuisane iz Jemena. Britanske diplomate napustile su Jemen još prošlog meseca, dok su američki zvaničnici u subotu saopštili da je poslednje američko osoblje evakuisano dva dana posle dva samoubilačka bombaška napada na džamiju u Sa'ani u kojima je ubijeno 137 ljudi. Grupa Islamska država preuzela je odgovornost za taj napad.  U saopštenju Stejt dipartmenta se navodi da je „privremeni premeštaj“ izvršen zbog „pogoršane bezbednosne situacije“ u Jemenu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.