Bolivija: Rudari batinama ubili zamenika ministra

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 27.Avg.2016, 09:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bolivija: Rudari batinama ubili zamenika ministra

Bolivijski rudari su oteli i sedam sati tukli do smrti zamenika ministra unutrašnjih poslova Rodolfa Ilianesa, koji je došao na pregovore sa njima nakon nekoliko nedelja protesta, saopštilo je danas pravobranilaštvo.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova Rodolfo Illane ubijen je u četvrtak u mestu Panduro, gde je zakazan sastanak sa rudarima koji su štrajkovali i blokirali puteve od 10. avgusta.

Izveštaj sa autopsije ukazuje da je Illanes mučen šest do sedam >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << sati, tokom kojeg je "pretrpeo jake povrede po celom telu, prelom lobanje i više rebara", navodi se u saopštenju pravobranilaštva.

Bolivijski predsednik Evo Morales opisao je ubijenog zamenika ministra kao "heroja prirodnih resursa" i proglasio trodnevnu nacionalnu žalost.

"Ovo je o kukavički čin - kidnapovali su, mučili pa ubili čoveka, to je neoprostivo. Ne mogu da shvatim kako naša braća mogu da urade tako nešto", rekao je Morales.

Rudari su organizovali štrajk kako bi stekli pravo da rade direktno sa privatnim kompanijama.

Od početka protesta poginula su i tri rudara, prenosi Si-En-En (CNN).

Petoro ljudi, među kojima je i predstavnik rudara su uhapšeni zbog ovog ubistva a još 40 rudara se nalaze pod istragom.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.