Bitka za Mosul: Kurdi menjaju taktiku protiv džihadista (VIDEO)

Izvor: Vesti-online.com, 26.Okt.2016, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bitka za Mosul: Kurdi menjaju taktiku protiv džihadista (VIDEO)

Snage iračkih Kurda zadužene su za operacije severno i istočno od Mosula. Posle početnih uspeha, približavanjem gradu naišli su na žestok otpor pripadnika Islamske države. Zato su Pešmerge promenile taktiku - sada pokušavaju da džihadiste opkole i izoluju u manjim enklavama.

Zauzimanje naselja ipak ne ide brzo. Otpor na koji nailaze kurdske Pešmerge veoma je snažan. Aktiviranje eksplozivnog prsluka poslednje je oružje koje džihadisti koriste. Pešmerge kažu da Mosul >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << više nije daleko, ostalo je samo desetak kilometara. Vojnici se odmaraju dok čekaju naredbu za nastavak operacija.

Islamska država svim silama želi da spreči pad prve linije odbrane severno od Mosula, poslednjeg velikog uporišta ove grupe u Iraku. Iz UN-a su naveli da su džihadisti bez suđenja pogubili više od stotinu osoba tokom protekle nedelje. Civilno stanovništvo koriste kao živi štit, kako bi zaustavili napredovanje iračkih i kurdskih snaga.

"Pod kontrolom Islamske države proveli smo dve godine i četiri meseca. Ti ljudi uopšte ne znaju za Božije niti ljudske zakone. Uspostavili su vladavinu na nepravdi. Za sve to vreme nijedan dan nas nisu ostavili na miru", kažu stanovnici koji samo žele da nekako prežive ratni haos u Mosulu.

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.