BiH: Za ratne zločine od 2005. optuženo više od 500 osoba

Izvor: Press, 06.Okt.2015, 14:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BiH: Za ratne zločine od 2005. optuženo više od 500 osoba

Tužioci Tužilaštva Bosne i Hercegovine iz Posebnog odeljenja za ratne zločine nedavno su podigli optužnice kojima je prebačen broj od 500 optuženih za ratne zločine od početka rada tog odeljenja 2005. godine.
            Samo od 2013. godine do danas optuženo je 235 osoba, odnosno skoro 50 odsto optuženih za ratne zločine od uspostavljanja Tužilaštva BiH 2003. godine. Optuženi potiču >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << iz svih naroda i iz svih krajeva BiH, a terete se za ratne zločine koji su od 1992. do 1995. godine počinjeni u svim krajevima BiH - od Bužima do Trebinja, od Bijeljine do Čapljine, od Zvornika do Drvara, prenosi agencija Fena. Optužnice se odnose na zločine počinjene nad žrvama svih nacionalnosti u svim krajevima BiH i njima su obuhvaćena krivicna dela genocida, zločina protiv čovečnosti, ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika, a značajan broj se odnosi i na slučajeve ratnog seksualnog nasilja... Iz Posebnog odeljenja za ratne zločine navode da su sve optužnice koje je podiglo Tužilaštvo BiH potvrđene (odbijena je optužnica samo u jednom predmetu protiv jednog optuženog), a u dosadašnjoj praksi i procesuiranju predmeta izrečene su osuđujuće presude u više od 81 odsto predmeta. U tom procesu, navedeno je iz Tužilaštva BiH, razvija se saradnja sa zemljama regiona kako bi se realizovala procesuiranja osumnjičenih koji se kriju u susednim državama, a za osumnjičenima se intenzivno traga s partnerskim institucijama iz celog sveta.

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.