Belorusija: Opozicija se povukla

Izvor: B92, 17.Sep.2012, 15:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Belorusija: Opozicija se povukla

Minsk -- Beloruska opozicija povlači svoje kandidate sa parlamentarnih izbora koji će biti održani u nedelju, 23. septembra, zbog strahovanja od izborne prevare.

Kao razlog za povlačenje sa izbora beloruski opozicionari su naveli što se u toj zemlji i dalje drže politički zatvorenici.

Državna izborna komisija Belorusije potvrdila je danas da su Jedinstvena građanska partija i Beloruski nacionalni front povukli svoje kandidate.

Iako su izbori >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zakazani za nedelju, prevremeno glasanje počinje sutra, a ljudima je dozvoljeno da glasaju ranije bez navedenog razloga za to.

Glasačke kutije već danima stoje bez nadzora na izbornim mestima, za šta posmatrači već dugo upozoravaju da je "odlična mogućnost za prevare".

Anatolij Lebedko, lider Jedinstvene građanske partije, poručio je danas da će učestvovati na izborima samo ako prevremeno glasanje bude ukinuto, a vlasti oslobode političke zatvorenike. "Ništa od toga se neće desiti, i stvari će se samo pogoršati", istakao je on.

Posle povlačenja te dve partije, ostaće samo šačica pripadnika opozicije na listi od 299 kandidata.

Zapadni posmatrači nekoliko poslednjih izbora u Belorusiji sve su ih ocenili kao nedemokratske.

Parlamentom dominiraju oni koji su odani predsedniku Aleksandru Lukašenku, i na izborima uobičajeno učestvuju kao nezavisni kandidati.
Pogledaj vesti o: Izbori

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Opozicija povukla svoje kandidate s izbora u Bjelorusiji

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Sep.2012

MINSK - Bjeloruska opozicija povlači svoje kandidate sa parlamentarnih izbora koji će biti održani u nedjelju, 23. septembra, zbog strahovanja od izborne prevare i zato što Bjelorusija i dalje drži političke zatvorenike.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.