Bela kuća poziva na podršku sporazumu sa Iranom

Izvor: VOA, 20.Jul.2015, 19:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bela kuća poziva na podršku sporazumu sa Iranom

Administracija predsednika Obame i dalje u medijima promoviše važni nuklearni sporazum sa Iranom u nastojanju da ga približi američkoj javnosti koja nema poverenja u Teheran.

Dugi, komplikovani i pretežno tehnički sporazum koji je prošle nedelje objavljen u Beču teško prihvataju gotovo svi republikanski zakonodavci, pa čak i nekolicina istaknutih demokrata. Senat ima rok od 60 dana da razmotri i potom glasa o sporazumu.

Da li je Iran dobio suviše koncesija, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << a zautvrat dao suviše malo?

Državni sekretar Džon Keri smatra da nije.

“U prvobitnoj rezoluciji UN-a o zavođenju sankcija Iranu, navedeno je da će, ako Teheran suspenduje proces obogaćivanja uranijuma i pristupi pregovorima, sve sankcije biti ukinute. Iranci su učinili više od pristanka na pregovore, oni su putem pregovora postigli sporazum", rekao je Keri.

Vodeći zakonodavci nisu uvereni. Predsedavajući senatskog odbora za spoljnopolitičke odnose, Bob Korker izjavio je dan pre glasanja u Saveta bezbednosti - “Zabrinut sam da će se saglasiti sa sporazumom za kojeg ni ne znaju da li mogu da sprovedu u delo.”

"Svetske sile imaju pravo da glasaju. Medjutim, mi smo tražili od njih da odlože implementaciju tog glasanja iz poštovanja prema Kongresu”, rekao je Keri.

Čak i neki demokratski zakonodavci, lojalni predsedniku Obami, još nisu sigurni kako će glasati.

“Imamo dva meseca i upotrebićemo to vreme da se bolje upoznamo sa tekstom sporazuma. Poštujem činjenicu da to nije laka odluka za članove Kongresa”, kaže demokratski senator Ben Kardin.

Predsedniku će biti potrebna podrška Kardina i drugih da spreče Kongres da preinači njegov veto na eventualnu odluku zakondavnog tela da odbaci taj sporazum.

“Ovaj sporazum će učiniti Ameriku i svet bezbednijim. Pa ipak čućete mnogo pregrejanih izjava i neiskrenih argumenata tokom narednih nedelja”, ističe predsednik Obama.

U medjuvremenu, iranski vrhovni lider i duhovni vođa ajatola Hamenei, izjavio je da će Iran nastaviti da igra odlučnu ulogu na Bliskom Istoku, kao i da bi u slučaju rata Sjedinjene Države pretrpele “poniženje”.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.