Barišić: Sanaderu sam lično dao milione nelegalnog novca

Izvor: Blic, 17.Apr.2012, 16:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barišić: Sanaderu sam lično dao milione nelegalnog novca

Zagreb - U nastavku suđenja u aferi Fimi-medija danas su pročitani raniji iskazi drugooptuženog, bivšeg blagajnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladena Barišića u kojima je on priznao da je preko privatne marketinške agencije Fimi-medija izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstva po nalogu bivšeg premijera Ive Sanadera.

Izvučenim novcem, prema Barišićevom iskazu, punila se tzv. crna blagajne HDZ-a, dok je deo predao lično Sanaderu. Uz to, nelegalni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << novac korišćen je i za izborne kampanje, kupovanje medija, umetnina za bivšeg premijera, evropske lobiste, pa čak i za odeću službenica u vladi.

Sadržaj njegovog iskaza prvooptuženi Sanader nazvao je "bajkom".

Kako je bivši blagajnik i šef carine Mladen Barišić, koji je juče na početku suđenja na Županijskom sudu u Zagrebu priznao krivicu, odlučio da se brani ćutanjem, na sudu su danas pročitani ili pregledani snimci njegovih iskaza hrvatskim istražiteljima iz 2010. i 2011.

Drugooptuženi je istražiteljima ispričao da je bivšem premijeru preporučio saradnju s Fimi-medijom kako bi pomogli stranci, da je u Sanaderovo ime od čelnika javnih preduzeća tražio da posluju s tom privatnom marketinškom agencijom, da mu je bio "poštar" i donosio mu milione izvučene iz javnih preduzeća i ministarstava, često čak i na kućnu adresu.

On je ispričao da ga je iznenadila Sanaderova ostavka na mesto premijera sredinom 2009. nakon koje je Sanader prestao da mu se javlja što ga je, kako je rekao, povredilo.

Svedočio je da je za nelegalni novac znalo i novo rukovodstvo HDZ-a na čelu s Jadrankom Kosor, jer je njima, po nalogu bivšeg premijera, posle njegove ostavke, trebalo da preda 300.000 evra i dva miliona kuna za predsedničku kampanju. Iako taj novac neko vreme nisu hteli da prime, na kraju su ga ipak uzeli, ispričao je Barišić.

Nekada bliski Sanaderov saradnik rekao je i da je svima bilo jasno da Sanader ne toleriše neposlušnost da se za svako odbijanje može izgubiti posao, te da su se njegove želje jednostavno ispunjavale.

Ivo Sanader i nekadašnji stranački i vladin portparol Ratko Maček, koji je takođe jedan od optuženih, stavili su prigovor na Barišićev iskaz.

- Slušajući sadržaj iskaza doživeo sam to kao fikciju, odnosno bajku, jer na način kako to opisuje Barišić, niti sam vodio stranku, a ni vladu - rekao je bivši premijer i šef HDZ-a.

Njegov advokat Čedo Prodanović rekao je da iz činjenice da je Barišić ispitivan čak 19 puta zaključuje da on lažno tereti Sanadera kako bi u saradnji s tužilaštvom za sebe izdejstvovao povoljniji položaj.

Na idućem ročištu 23. aprila nastaviće se čitanjem Barišićevih iskaza.

Sanader i ostali optuženi terete se da su iz državnih firmi i insitutucija od 2003. do 2009. izvukli oko 10 miliona evra preko privatne marketinške agencije Fimi-media. Oko četiri miliona evra navodno je završilo u crnom fondu HDZ-a, a, prema optužnici, oko dva miliona kod Sanadera.

Krivicu su priznali bivši funkcioneri HDZ-a, blagajnik Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević, kao i vlasnica Fimi-medija Nevenka Jurak, kao i njena privatna firma, kao pravno lice.

Povezane vesti: Svedok: Sanader uzeo koverat od bivšeg čelnika Hipo banke Valentić: Sporni kredit potpisao verovatno Granić Sanader smešten u bolnicu

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barišić: Sanaderu sam lično dao milione nelegalnog novca

Izvor: Nezavisne Novine, 17.Apr.2012

ZAGREB - U nastavku suđenja u aferi Fimi-medija danas su pročitani raniji iskazi drugooptuženog, bivšeg blagajnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladena Barišića u kojima je on priznao da je preko privatne marketinške agencije Fimi-medija izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstva...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Barišić: Sanaderu sam lično dao milione nelegalnog novca

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 17.Apr.2012

U nastavku suđenja u aferi Fimi-medija danas su pročitani raniji iskazi drugooptuženog, bivšeg blagajnika Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Mladena Barišića u kojima je on priznao da je preko privatne marketinške agencije Fimi-medija izvlačio novac iz državnih preduzeća i ministarstva po...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.