BEŽI, SAKRIJ SE, PRIJAVI Prvi put primenjeno novo UPOZORENJE NA TERORIZAM preko društvenih mreža

Izvor: Blic, 09.Jun.2017, 18:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BEŽI, SAKRIJ SE, PRIJAVI Prvi put primenjeno novo UPOZORENJE NA TERORIZAM preko društvenih mreža

Nakon noćašnjih terorističkih napada u Londonu policija je prvi put upotrebila novo upozorenje javnosti “run, hide, tell” (beži, sakrij se, prijavi).

Sinoć, malo posle 22 sata uveče, napadači su belim kombijem uleteli među pešake na Londonskom mostu, da bi potom produžili prema Pijaci Borou i u delu grada poznatom po klubovima izboli više ljudi.

Vlasti su potvrdile da je u napadu ubijeno sedam osoba i da je policija ubila trojicu osumnjičenih. Desetine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << povređenih odvezene su u bolnice širom Londona.

Tokom incidenta, londonska policija uputila je posredstvom društvenih mreža upozorenje žiteljima tog dela grada da beže od svake opasnosti, umesto da se predaju ili pokušavaju da pregovaraju. Ukoliko to nije moguće, treba da se sakriju, isključe ton mobilnog telefona i zabarikadiraju se pre nego što pozovu policiju.

.@metropoliceuk tweets: Run, Hide, Tell. #London https://t.co/LGwAnHNjYR pic.twitter.com/AJWHtktKvY

Mnogi građani Londona nisu stigli da to urade, dok su drugi ulazili u direktan sukob s napadačima u nameri da spasu žrtve, branili se stolicama i čašama piva.

U informativnom video-snimku o novoj kampanji, objavljena su uputstva zasnovana na proverenim savetima:

- Svi smo svesni terorističke pretnje širom sveta. Nijedna mogućnost se ne može isključiti i ako neko postupi instinktivno i možda odluči da se bori zato što nema drugog izbora nikada ga ne bismo kritikovali zbog toga.

Kada je policija u subotu izdala upustva, reakcije su bile različite. Neki smatraju da ona signaliziraju slabost, dok drugi ocenjuju da su praktična i osmišljena da sačuvaju bezbednost ljudi.

Nove smernice, koje je razvila i krajem prošlog meseca objavila antiteroristička policija, uvedene su u trenutku kada agencija za borbu protiv terorizma vodi 500 istraga, koje se odnose na 3.000 osumnjičene osobe.

Za tri meseca u Velikoj Britaniji dogodila su se tri smrtonosna teroristička napada - četiri osobe su ubijene, a više od 50 povređeno u Vestminsteru 22. marta, a 23 osobe su ubijene, a 116 ranjeno u Mančestru 22. maja.

Policija je navodno osujetila pet terorističkih zavera posle napada u Vestminsteru, a još 13 posle 2013.

Posle napada u Mančesteru obaveštajne službe su uvele “kritičan” - najviši stepen upozorenja u zemlji za gotovo deset godina, što je značilo da se očekuje novi međunarodni teroristički napad.

Nakon što je uhapšeno 11 osumnjičenih, nivo opasnosti je posle samo četiri dana vraćen na “ozbiljan”, što je značilo da je “vrlo verovatno” da će uslediti novi napad.

Britanska premijerka Tereza Mej tada je rekla da zemlja treba i dalje da bude na oprezu.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Napadači u Londonu planirali napad kamionom od 7,5 tona

Izvor: N1 televizija, 10.Jun.2017, 09:53

Tri napadača, koji su se prošle nedelje zaleteli velikom brzinom kombijem u pešake na Londonskom mostu, planirali su da iznajme kamion od 7,5 tona i njime izvrše napad, saopštila je britanska policija...Međutim, zbog problema sa plaćanjem na kraju su se odlučili na manji Renoov kombi, objavio...

Nastavak na N1 televizija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.