Avganistanski poslanik: Amerika je oslabila našu vojsku

Izvor: Blic, 24.Jun.2017, 00:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Avganistanski poslanik: Amerika je oslabila našu vojsku

SAD su oslabile vojne sposobnosti oružanih snaga u Avganistanu, izjavio je avganistanski poslanik u parlamentu Baktaš Siavaš.

On je rekao da su SAD napravile veliki broj grešaka u Avganistanu i da su, umesto da obučavaju avganistanske vojnike, samo oslabili avganistanske oružane snage.

Siavaš je dodao da su greške Amerikanaca u poslednjih deset godina donele samo uništenje i da avganistanske snage nisu ništa naučile od SAD, prenosi "Sputnjik".

- >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Avganistanska vojska nije ništa naučila od američkih kolega. Ukoliko bi sada američke snage napustile zemlju, avganistanske oružane snage ne bi bile sposobne da odole neprijatelju ni nekoliko časova - naglasio je Siavaš.

SAD su započele vojnu misiju u Avganistanu 2001. godine, nakon terorističkog napada u Vašingtonu 9. novembra te godine. Ta misija je završena 28. decembra 2014. godine, da bi NATO započeo novu misiju 1. januara 2015. godine, sa ciljem da obučava i pruža podršku bezbjednosnim snagama Avganistana.

Avganistan se već decenijama suočava sa značajnom političkom, socijalnom i bezbednosnom nestabilnošću, usled delovanja terorističkih grupa, uključujući Islamsku državu i talibane, koji nastavljaju sa terorističkim napadima usmerenim kako na vojne tako i na civilne mete.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.