Ankara: EU u decembru otvara novo poglavlje u pregovorima

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 18:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ankara: EU u decembru otvara novo poglavlje u pregovorima

Brisel je pristao da otvori novo poglavlje u pregovorima sa Turskom do sredine decembra, izjavio je danas turski ministar za pitanja Evropske unije Volkan Bozkir.

"Odluka da se otvori Poglavlje 17 do sredine decembra je doneta", rekao je Bozkir u Ankari.

"Uz božju pomoć, otvorićemo Poglavlje 17, 14. i 15. decembra u Briselu", istakao je on, misleći na deo pregovora o pridruživanju koji se odnosi na ekonomsku i monetarnu politiku.

Bozkir je dodao >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << da će EU i Turska početi da zajednički rade na otvaranju još pet ili šest poglavlja u 2016.

Turska je zahtev za članstvo u EU podnela 1987, ali je u tom procesu bilo malo napretka, a kao glavne prepreke pokazala su se pitanja osnovnih sloboda i budućnost Kipra.

Od 35 poglavlja koja sve države kandidati za članstvo u EU moraju da prođu u pregovorima, Turska je otvorila 13, a uspešno zatvorila, do sad, samo jedno.

Lideri EU se suočavaju sa najvećom izbegličkom krizom od Drugog svetskog rata i nastoje da hitno obezbede pomoć Ankare u zaustavljanju priliva izbeglica u Evropu iz Turske, koja je pružila utočište za 2,2 miliona sirijskih izbeglica.

Turska je načelno pristala na akcioni plan EU za izbeglice, koji bi trebalo da bude finalizovan na samitu EU-Turska u nedelju u Briselu.

Za svoju pomoć, Turska je tražila da EU obezbedi tri milijarde evra godišnje za zbrinjavanje izbeglica, putovanje bez viza za turske državljane, kao i obnovu pregovora za pridruživanje te države evropskom bloku.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mala nagrada Turskoj: Novo poglavlje u pristupanju EU

Izvor: Vesti-online.com, 26.Nov.2015

Brisel je pristao da otvori novo poglavlje u pregovorima sa Turskom do sredine decembra, izjavio je u četvrtak turski ministar za pitanja Evropske unije Volkan Bozkir...- Očekujemo da ćemo 14. ili 15. decembra otvoriti poglavlje 17 koje se tiče ekonomske i monetarne politike - rekao je on...Bozkir...

Nastavak na Vesti-online.com...

Erdogan: U decembru otvaranje poglavlja 17 u pregovorima Turske za ulazak u EU

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2015, 00:52

Poglavlje 17 u pregovorima Turske za ulazak u EU biće otvoreno polovinom decembra, saopštio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan..."Rekli su nam da će 17. poglavlje biti otvoreno polovinom decembra", rekao je Erdogan kanalu Frans 24...Poglavlje 17 u pregovorima Turske za ulazak u EU odnosi...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.