Izvor: Blic, 27.Okt.2016, 06:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Amerika usvaja zakon koji će otvoriti globalnu PANDORINU KUTIJU

Teško je zamisliti da kralj Saudijske Arabije odgovara pred njujorškim sudom zbog napada u SAD 11. septembra, ali novi zakon u SAD preti da postane Pandorina kutija diplomatskih kriza.

Kongres je usvojio akt Pravda protiv sponozra terorizma (JASTA) uz najavljeni veto predsednika Baraka Obame, kako bi pomogao rođacima žrtava od 11. septembra 2001. u nastojanjima da dobiju obeštećenje.

Ali takvim aktom se udara na imunitet suverena, ranije nepovrediv princip u međunarodnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << odnosima i podrivaju diplomatsek veze sa saveznicima i protivnicima SAD.

Ako saudijski monarh može biti tužen pred sudom u SAD zbog navodne podrške napadačima, da li bi američki zvaničnici ili vojnici mogli da se suoče s pravdom u inostranstvu za prošle ili buduće akcije?

A ukoliko stari saveznik poput Saudijske Arabije može da se nađe na uradu američkih sudova, šta s ostalilm prijateljskim diplomatskim, vojni i ekonomskim vezama u Evropi i Aziji, piše Indipendent.

Akt je u svakom slučaju postao zakon uprkos tome što je prošle nedelje američki državni sekretak Džon Keri rekao je da on “nenamerno... stavlja zemlju u veliki rizik”.

Keri je nakon razgovora sa ministrom inostranih poslova Saudijske Arabije Adelom al Džuberom rekao da su razmatrali način da “to srede” ali nije ulazio u detalje.

Njegov portparol je naknadno rekao da će administracija raditi sa Kongresom da bi razmotrili kako da zakon promene u smislu primene, ali i dalje nije jasno koako bi to moglo biti učinjeno.

- Kada se sdira imunitet suverena međunarodni sistem postane haotičan i nijedna zemlje i vlada nije u stanju da zvanično obavlja svoje poslove - upozorio je Džuber.

U međuvremenu, birtanski, francuski i holandski zakonodavci prete odmazdom kako bi omogućili svojim sudovima da tuže američke zvaničnike što preti globalnim zakonodavnim domino efektom.

Tekst JASTA ne pominje Saudijsku Arabiju, ali su zakonodavci jasno stavili do znanja da je namera bila da se omogući onima koji su oštećeni da traže odštetu za napade 11. septembra.

Zvanična istraga u SAD o napadima koje je naložio Osam bin Laden, vođa Al Kaide rođen u Saudijskoj Arabiji nije utvrdila da je kraljevstvo direktono podržalo napad.

Ipak, 15 od 19 otmičara aviona su bili Saudijci, a neki - slučajno ili ne - su se sretali sa saudijskim zvaničniciima pre napada, a neki saudijski državljani su finansijski pomagali Al Kaidu.

Pojedini rođaci stradalih veruju da mogu da dobiju na sudu, a neki američki pravnici i političari su skloni da im omoguće suđenja, uprkos posledicama koje bi tmo moglo da ima na međunarodnom planu.

zastupnici saudijskih interesa su ntenzivno lobirali protiv JASTA, ali čak i činjenica da su se Obama i Keri glasno suprotistavili aktu nije sprečila zakonodavca da javno da podršku rođacima žrtava.

To je izazvalo bes u Saudijskoj Arabiji koja se smatra partnerom SAD u uglavnom neprijateljskom regionu.

- Saudijska Arabija je žrtva terorizma jednako kao i SAD i to žrtva istih terorističkih grupa - rekao je princ Turki al Faisal, koji je bio na čelu saudijske obaveštajne službe do 10 dana pre napada.

Usvajanjem JASTA, kazao je Faisal na prošlobedeljnoj konferenciji u Vašingtonu, Kongres je “završio ono što je bio cilj terorističkih napada udaranjem eksera u srce američko-saudijskih odnosa”.

Faisal je ubeđen da je 70 godišnji američko-saudisjki savez “preznačajan da bi pao”, ali JASTA postoji i neki već počinju da razmišljaju o ekstremnim, ali verovatnim scenarijima.

- To znači da bi kralj Saudisjek Arabije mogao biti pozvan na sud u Njujorku gde bi ga ispitivao neki advokat - tvrdi Bernard Hajkel,profesor bliskoističnih studija na Prinstonu.

- Dakle, vidite u čemu je problem. Ako se ne pojavi, dolazimo do osude kraljevstva - upozorio je na konferenciji u Vašingtonu.

Takav ishod bi bio udar na međusobne odnose, a američko-saudijski odnosi su trenutno na niskom nivou, uzevši u obzir Obamin ležeran pristup Siriji i i njegov nuklearni sporazum s Iranom, neprijateljem Saudijske Arabije.

- A ovakav zakon je šlag na torti - rekao je Hajkel upozorivši da Saudijska Arabija i drugi saveznici SAD mogu smatrati JASTA aktom koji potvrđuje prekid prijateljskih odnosa.

A kriza bi mogla da se proširi širom već haotičnog Bliskog istoka jer bi JASTA mogla da potakne osvetničke zakona i u drugim zemljama.

Evropska unija je već upozorila da neke od njenih članica razmišljaju na sličan načinm a prema postojećim izveštajima njihovo primer bi mogle da slede kraljevstva u zalivu, turska, japan, Jordan, Pakistan i Irak.

- Uznemireni su veoma, veoma bliski dugogodišnji saveznici SAD - rekao je naučnik Husein Ibić na konferenciji nazvavši akt “Pandorinom kutijom diplomatske katastrofe”.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.