Američki nosač aviona „Independens“ koji je preživeo dva nuklearna napada

Izvor: Vostok.rs, 25.Avg.2016, 13:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki nosač aviona „Independens“ koji je preživeo dva nuklearna napada

Američki nosač aviona „Independens“, koji je 1951. godine potopljen nedaleko od grada San Franciska, snimili su učesnici istraživačkog projekta „Nautilus lajv“.

„Independens“ je poznat po tome što je služio kao brod-meta za testiranje nuklearnog oružja u operaciji „Krosrouds“. Američka vojska je 1946. godine izvela dva nuklearna napada na brod kako bi proverila svoje nuklearno oružje.



Nosač aviona je izbegao uništenje, ali je bio jako radioaktivan. Nakon nekoliko bezuspešnih pokušaja da se „očisti“ od zagađenja, doneta je odluka da se brod potopi kod Faralonskih ostrva. Učesnici projekta su snimili poznati nosač aviona veoma detaljno. „Independens“ je dobro očuvan, u njegovim hangarima sve do danas stoje avioni.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.