Američki model poučan za evropske muslimane

Izvor: VOA, 18.Feb.2015, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki model poučan za evropske muslimane

Centri za muslimane koji nude brojne aktivnosti deci i porodicama, doživljaju se kao znak uspeha koji su muslimani ostvarili u Americi. Sada neke američke organizacije žele da taj uspeh izvezu u Evropu.

Dok se SAD i njihovi saveznici trude da zaustave dolazak stranih boraca u Irak i Siriju, muslimanske zajednice suočene su sa velikim izazovima. Aktivisti navode da mnoge zajednice, posebno u Evropi, posmatraju kako ekstremne grupe, kao što je Islamska država, regrutuju njihovu >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << omladinu. Neki se pitaju da li te zajednice imaju snagu ili resurse potrebne da bi se to zaustavilo.

Oslo u Norveškoj – jedan od brojnih gradova koje evropski muslimani nazivaju svojim domom. A kao i kod mnogih sličnih zajednica, norveški muslimani bore se da svoje mlade izvuku iz kandži grupa kao što je Islamska država.

“Obično opisujem lidere tih grupa kao najefikasnije socijalne radnike na svetu”, kaže Jusef Barto Asidik iz Projekta protiv radikalizacije i ekstremizma u okviru Centra Minotenk. 

Jusef Barto Asidik je aktivista na društvenim medijima. U prošlosti su i njega samog regrutovali ekstremisti. Govorio je za Glas Amerike putem Skajpa.

“Tim mladima je potrebno da nešto rade svakog dana. Nemoguće je za jednu džamiju da ponudi sve te druge aktivnosti.”

Stručnjaci kažu da su muslimanske zajednice u Evropi suočene sa nekoliko izazova. One su često podeljene po etničkim linijama. A uprkos nedavnoj podršci javnosti posle terorističkih napada u Francuskoj i drugim zemljama, evropske vlade nisu bile dosledne u pružanju pomoći tim grupama, posebno mladima, kaže profesor Keli Pemberton sa Univerziteta Džordž Vašington.

“Deo privlačnosti ekstremnih ideologija ima veze sa njihovim osećanjem izolovanosti u evropskom društvu i diskriminacijom sa kojom su mnogi od njih suočeni.”

A dok negativna reakcija jača, Pemberton brine da li će potrebna podrška uopšte biti pružena.

Takvi prizori su, pak, u suprotnosti sa sigurnošću i društvenom pripadnošću koju  muslimanska deca različitog porekla osećaju u Muslimanskom društvu “Ol Dales” u Sterlingu u Virdžiniji, gde devojčice uče kako da prodaju kolačiće za svoju izvidjačku organizaciju.

Roditelji, medju kojima je Hasan Altalib, su zadovoljni.

“Osećamo se bezbedno i dobijamo podršku koja nam je potrebna kao roditeljima.”

Centri kao što je ovaj, koji nude brojne aktivnosti, doživljaju se kao znak uspeha koji su muslimani ostvarili u Americi. Sada neke američke organizacije žele da taj uspeh izvezu u Evropu.

Jedna od takvih grupa je Kancelarija za medjuverske saveze Islamskog društva za Severnu Ameriku, koju predvodi Sajid Sajid. On tvrdi da muslimanske zajednice u Evropi i same moraju da ulože dodatni napor.

“Ako govore različite jezike, nastavljaju da budu vezane samo za svoju zemlju porekla i ne ulažu izuzetan napor – to nije dobar put da se redefiniše njihov identitet.”

Sajid je nekoliko puta posetio Evropu da bi uspostavio konktakte i pokušao da pomogne lokalnim zajednicama. Medjutim, postoji strepenja da za neke mlade muslimane – vreme ističe.

“Ako su razočarani, ako su nezadovoljni, postoji druga alternativa koju pronalaze na internetu.”

To je alternativa za koju se ove muslimanske porodice u Virdžiniji nadaju da nikada neće predstavljati iskušenje za njihovu decu.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.