Alarmantan broj samoubilačkih napada koje su izvela deca

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 00:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Alarmantan broj samoubilačkih napada koje su izvela deca

Alarmantan broj samoubilačkih bombaških napade koje su izveli deca i žene, a upotrebljene od ekstremista Boko Haram u severoistočnoj Nigeriji, doveli su decu u opasnosti da budu viđena kao potencijalna pretnja, upozorio je danas UNICEF.

Broj registrovanih samoubilačkih napada je porastao na 27 u prvih pet meseci ove godine, u poređenju sa 26 cele prošle godine, od kojih su tri četvrtine izvele žene i male devojčice bombaši samoubice.

"Deca nisu podsticala >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << takve samoubilačke napade. Ona su iskorišćena od odraslih na najstrašniji način. To su pre svega žrtve - ne počinioci", ukazala je predstavnica UNICEF-a u Nigeriji Džen Gof.

UNICEF izražava strahovanja da bi deca mogla biti doživljena kao "potencijalne pretnje" dovodeći ih u opasnost od odmazde zbog bombaških napada.

Gof je rekla da se ne zna koliko je hiljada dece i žena kidnapovano od strane ekstremista Boko haram, uz nove otmice koje se prijavljuju svake nedelje.

UNICEF je naveo da se procenjuje da je 743.000 dece raseljeno tokom, skoro šest godina pobune Boko haram, od kojih je oko 10.000 odvojeno od svojih porodica.

Nigerijska vojska je nedavno saopštila da je spašeno oko 700 žena i dece od Boko haram u višenedeljnoj ofanzivi proterivanja ekstremista iz njihovih kampova u šumi Sambisa Forest.

AP navodi da su novinari videli "samo" 275 spašenih koji su odvedeni na bezbedno u izbeglički kamp 2. maja, a zatim prebačeni u "neidentifikovani" vojni objekat prošle nedelje, navodno da se podvrgnu lečenju trauma. Od grupe spašenih, 70 odsto čine deca ispod pet godina starosti, od kojih 63-oje nije bilo u stanju da prepozna svoje najbliže.

I predsednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer upozorio je prošle nedelje na užasne mentalne i fizičke ožiljke nasilja tokom otmica izvedenih od pripadnika Boko Haram.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.