Al-Kaida ponudila nagradu u zlatu za vođu Hutija

Izvor: NoviMagazin.rs, 08.Apr.2015, 21:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Al-Kaida ponudila nagradu u zlatu za vođu Hutija

Al-Kaida je na video snimku, koji je distribuirao njen medijski ogranak, ponudila nagradu od 20 kg zlata za hvatanje ili ubistvo lidera snaga jemenskih Hutija i njegovog saveznika, bivšeg predsednika Jemena Alija Abdulaha Saleha, objavila je danas posmatračka grupa SITE.

Sunitska al-Kaida smatra šiitske Hutije nevernicima, prenosi Rojters.

Pobunjeni Hutiji, koje predvodi Abdel-Malek al-Huti, su pre šest meseci osvojili glavni grad Jemena, Sanu, potpomognuti vojnim >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << jedinicama odanim bivšem predsedniku Salehu.

Saudijska Arabija, uznemirena zbog rastuće moći Hutija, za koje se podozreva da ih vojno pomaže Iran (iako Teheran to demantuje), je pre dve nedelje, u koaliciji sa više drugih arapskih zemalja, otpočela vazdušne napade na njih.

Cilj ove ofanzive je bio da se spreči da Huti osvoje i drugi najveći grad u Jemenu, Aden, i da se podrži međunarodno priznati predsednik Jemena Abd-Rabu Mansur Hadi, koji je pobegao iz zemlje i našao utočište u Saudijskoj Arabiji.

Lokalni ogranak džihadističke al-Kaide je iskoristio konflikt u zemlji i prošle nedelje osvojio grad Mukalu i oslobodio iz zatvora jednog od svojih vođa.

Naoružane snage, za koje se pretpostavlja da takođe pripadaju al-Kaidi, su takođe napale i graničnu postaju na istoku Jemena - na granici sa Saudijskom Arabijom.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Povezane vesti

Al-Kaida ponudila nagradu u zlatu za vođu Hutija

Izvor: Nezavisne Novine, 08.Apr.2015

DUBAI - Al-Kaida je na video snimku, koji je distribuirao njen medijski ogranak, ponudila nagradu od 20 kg zlata za hvatanje ili ubistvo lidera snaga jemenskih Hutija i njegovog saveznika, bivšeg predsjednika Jemena Alija Abdulaha Saleha, objavila je danas posmatračka grupa SITE...Sunitska al-Kaida...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.