Ahtisari: Unutar EU otpor širenju nakon prijema Hrvatske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Sep.2009, 17:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ahtisari: Unutar EU otpor širenju nakon prijema Hrvatske

BEČ - Bivši izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu i Metohiji Marti Ahtisari ocenio je da se unutar Evropske unije "formira otpor daljem širenju nakon prijema Hrvatske" i dodao da takav stav preti da "razori verodostojnost Unije".

"Imamo pravilo da sve zemlje koje ispune potrebne preduslove, mogu postati članice. Kada je odlučeno da se vode pregovori sa Turskom, ta odluka je bila jednoglasna i sada moramo nje da se pridržavamo", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Ahtisari za "Prese".

Istovremeno, Ahtisari je, u intervjuu za austrijsku novinsku agenciju APA, ocenio da će "Srbija i Kosovo postati članice EU, kada ispune sve potrebne kriterijume".

"Vremenski okvir za to ne postoji, ali ne bi smelo da bude prečica, već svako mora da ispuni iste uslove. Srbija i Kosovo će jednom postati članice EU, a to znači da moraju da žive zajedno", smatra Ahtisari.

Kada je reč o slovenačko-hrvatskom graničnom sporu, Ahtisari je rekao da se Ljubljana i Zagreb moraju ohrabriti da budu razumni i reše tu svađu.

"Nisam za to da neka zemlja blokira normalan pregovarački proces druge države iz bilo kog razloga, jer to nije fer prema podnosiocima molbe ili zemlji kandidatu", naglasio je on i dodao da bi bilo bolje da se proces nastavi i onda kada se sve završi, da se "još jednom razmotri problem, ukoliko ne bude rešen".

Ahtisari je uveren da će doći do rešenja graničnog spora, ali je ukazao da EU mora biti odlučna u podsticanju dve zemlje, jer bi u suprotnom slučaj mogao dospeti pred Međunarodni sud, što bi trajalo više godina, a prijem Hrvatske bio bi usporen.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Unutar EU otpor širenju nakon prijema Hrvatske

Izvor: S media, 01.Sep.2009

Bivši izaslanik Ujedinjenih nacija za pregovore o Kosovu i Metohiji Marti Ahtisari ocenio je da se unutar Evropske unije "formira otpor daljem širenju nakon prijema Hrvatske" i dodao da takav stav preti da "razori verodostojnost Unije". .."Imamo pravilo da sve zemlje koje ispune potrebne preduslove,...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.