AI: Učestale pretnje ženama u Avganistanu

Izvor: VOA, 07.Apr.2015, 21:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

AI: Učestale pretnje ženama u Avganistanu

Medjunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenal navodi da avganistanska vlada ne preduzima ništa da zaštiti aktivistkinje u toj zemlji.

U najnovijem izveštaju, medjunarodna grupa za zaštitu ljudskih prava Amnesti Internešenal navodi da avganistanska vlada ne preduzima ništa da zaustavi trend intenziviranja nasilja, sesksualnih napada i ubistava čije su mete žene aktivistkinje za ljudska prava u toj zemlji.

Taliban je odgovoran za najveći deo >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << tih napada čije su mete aktivistkinje za ljudska prava, političarke, advokati, novinarke, profesorke. Čak i žene u policijskim snagama su izložene pretnji gde seksualno zlostavljanje i zastrašivanje gotovo uvek prolaze nekažnjeni, navodi se u izveštaju Amnestija i dodaje da je medjunarodna zajednica pružila stotine miliona dolara za projekte podrške pravima žena od 2001. ali da taj pristup nije zabeležio rezultate.

Amnesti internešenal navodi da su istraživači te grupe intervjuisali preko 50 takvih žena i članove njihovih porodica širom zemlje i utvrdili da vlasti postojano ignorišu i odbijaju da ozbiljno shvate pretnje upućene ženama.

Sproveden je tek neznatan broj istraga dok su sudska gonjenja i osude još redji, a to, zaključuje Amnesti, dovodi žene u još veću opasnost jer su suočene sa stigmatizacijom ili pretnjama jednostavno zato što su digle glas.

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.