Linta pisao Pusićevoj zbog bahatih službenika u konzulatima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Avg.2014, 12:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Linta pisao Pusićevoj zbog bahatih službenika u konzulatima

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica Miodrag Linta uputio je otvoreno pismo ministarki spoljnih poslova Hrvatske Vesni Pusić povodom, kako kaže, "bahatog i nezakonitog ponašanja službenika u hrvatskim konzulatima u Beogradu i Subotici" prema prognanim Srbima u vezi sprovođenja zakona o prebivalištu.

Linta je u pismu podsetio da je 6. juna pisao predsedniku Vlade Hrvatske Zoranu Milanoviću u kome je izneo primjere takvog ponašanja. "Službenici u konzulatima u Beogradu >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i Subotici i dalje kontinuirano vrše pritisak na prognane Srbe da, ako imaju državljanstvo Srbije i srpsku ličnu kartu ili izbjegličku kartu odjave prebivalište i ponište hrvatsku ličnu kartu i pri tom se prema prognanim Srbima ponašaju bahato i iznose neistine da nemaju pravo na dve lične karte," iznosi Linta.

Prema podacima Koalicije udruženja izbeglica u prethodnih 12 mjeseci preko 30.000 prognanih Srba je bilo izloženo ovakvom ponašanju u konzulatima, dodaje on.

Linta podseća da hrvatski Zakon o prebivalištu omogućava svakom hrvatskom državljaninu koji ima hrvatsko prebivalište i važeću hrvatsku ličnu kartu, a živi u inostranstvu, da može prijaviti tzv. privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina i na taj način ima dve lične karte tj. srpsku i hrvatsku ako živi u Srbiji.

Predsednik Koalicije udruženja izbeglica pita ministarku Pusić zašto do sad nije odgovorila na dopis koji je poslat Milanoviću a koji joj je šef kabineta hrvatskog premijera dostavio Pusićevoj 17. juna zamolivši ministarku spoljnih poslova i ministra unutrašnjih poslova Ranka Ostojića da u okviru svojih nadležnosti odgovore na tvrdnje o ponašanju službenika u konzulatima.

On napominje i da je od Ostojića dana 30. jula dobio odgovor u kome kaže da je njegovo Ministarstvo poslalo dopis Ministarstvu spoljnih i poslova uput u kome iznosi koji mogu biti konkretni razlozi za privremeni odlaska iz Hrvatske uključujući školovanje, posao, lečenje itd. radi "obaveštavanja svih diplomatsko-konzularnih predstavništava Republike Hrvatske"

Podsećajući da 29.12. 2014. ističe rok do kada prognani Srbi moraju da prijave privremeni odlazak izvan Hrvatske na 5 godina Linta pita zašto Ministarstvo Pusićeve nije navedene upute ministarstva unutrašnjih poslova poslalo konzulatima u Beogradu i Subotici da postupaju po njima ili ako ih je poslalo "zašto ambasador Hrvatske u Srbiji Gordan Markotić nije insistirao da njegovi podređeni u konzulatima u Beogradu poštuju navedene upute?"

On na kraju navodi i konkretan primer bračnog para Olujić koji je proteran iz sela Blišani 1995. a kome je pre dva dana u konzulatu u Beogradu "službenica konzulata bahato rekla" da ne može da prijavi privremeni odlazak na 5 godina već da mora trajno da ođavi hrvatsko prebivalište i poništi hrvatsku ličnu kartu ili da to može da učini samo ako je Ružica Olujić, inače dijabetičar koji se oporavlja od nedavne operacije, "šlogirana i nepokretna."
Pogledaj vesti o: Subotica

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.