Fizička aktivnost među najvažnijim vidovima borbe protiv raka

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Maj.2016, 23:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Fizička aktivnost među najvažnijim vidovima borbe protiv raka

Fizička aktivnost jedan je od najvažnijih vidova borbe protiv raka, rečeno je na Institutu Batut, na promociji akcije Vožnja za žene "Rajd for vimen" (Ride4Women) u kojoj je grupa austrijskih onkologa krenula na biciklističku turu od Beča, preko Beograda, do Istanbula.

Grupa lekara uputila se 1. maja iz Beča ka Turskoj, u želji da ukaže na značaj prevencije malignih ginekoloških oboljenja od kojih, kako su >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << rekli, u Evropi godišnje oboli skoro milion žena.

Šefica jedne od komisija Republičke komisije za skrining malignih bolesti Vesna Kesić rekla je da od raka ženskih reproduktivnih organa u Srbi godišnje oboli oko 5.000 žena.

"Od raka ginekoloških organa u Srbiji godišnje oboli 2.000 žena, što je veliki broj, a zajedno sa onima koji obole od raka dojke ima ih 4.800", rekla je Kesić.

Prema njenim rečima, zajedničko za sve te bolesti je da su šanse za izlečenje veće od 90 odsto ako se bolest otkrije u ranoj fazi, a ukoliko ona uznapreduje manje od 25 odsto.

"Prevencija i redovni pregledi daju odlične rezultate i spasavaju živote bolje od vrhunskih tehnologija", rekla je Kesić i dodala da broj obolelih predstavlja jasan pokazatelj koliko jedno društvo brine o ženama.

Na konferenciji kojoj je prisustvovao i tim lekara koji je pokrenuo akciju "Ride4Women", predvođen ginekologom onkologom Reneom Lakijem, predsednik Udruženja za ginekološku onkologiju Srbije Vladimir Pažin ocenio je da je u Srbiji mnogo učinjeno na prevenciji malignih oboljenja, ali da se mnogo toga još mora učiniti.

Austrijski onkolozi danas su u 10 sati krenuli ispred Skupštine grada Beograda ka Istanbulu.

Njihova akcija se poklopila sa domaćom akcijom "Budi brža - vožnja za žene", kojom se promoviše aktivan način života i značaj redovnih pregleda u prevenciji raka ginekoloških organa.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Redovni pregledi - najbolji način borbe protiv raka jajnika

Izvor: RTS, 08.Maj.2016, 08:30

Obeležava se Svetski dan borbe protiv raka jajnika. Svakog dana u Srbiji tri žene obole od karcinoma jajnika, a jedna umre od ove bolesti. Dr Vladimir Pažin iz Udruženja za ginekološku onkologiju kaže za RTS da je važno da pacijentkinje jednom godišnje idu na pregled kako se ne bi desilo...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.