Više Šveđana otišlo u IS nego u Hitlerov SS, kada se vrate postaju »zvijezde«

Izvor: Nezavisne Novine, 05.Okt.2015, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Više Šveđana otišlo u IS nego u Hitlerov SS, kada se vrate postaju »zvijezde«

STOKHOLM- Švedska sigurnosna služba Säpo objavila je informaciju da je u posljednjih tri godine 300 švedskih državljana otišlo u Irak i Siriju kako bi se pridružilo ekstremističkim organizacijama, piše The Local.

„To je jako velik broj. Ako uporedite, na primjer, u Drugom svjetskom ratu samo 180 Šveđana pridružilo se SS-u", kaže Hans Brun, istraživač antiterorističkog odjela na Kings College u Londonu >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine << za švedsku agenciju TT.

„U poređenju i sa sličnim zemljama, neproporcionalno velik broj ljudi je otputovalo iz Švedske’, složio se sa šef Säpo-a, Anders Thornberg.

On pojašnjava kako u Švedskoj postoji nasilno islamističko okruženje koje potiče ljude na odlazak. Srce te grupe čini 200-tinjak osoba koje pružaju logističku i financijsku potporu.

„Nikad se nismo susreli s ničim takvim. Prije Sirije i ISIS-a imali smo možda 40 ‘putnika’ u Jemen, Afganistan, Pakistan i druge zemlje. Tada smo još to mogli pratiti. Sada imamo 300 u tri godine“, kaže Thorenberg.

Säpo ima i listu 115 švedskih državljana koji su se vratili.

„Ne mislimo da imamo listu 115 potencijalnih terorista, ali oni koji se vrate kući su nekad tretirani poput rock zvijezda i postaju uzori za mlade ljude. Suočeni smo sa povijesnim izazovom’, kaže šef Säpo-a. Dodaje kako su među njima jedan ili dva terorista s kojima se obavještajci ‘moraju obračunati’.

(croexpress.eu)

Nastavak na Nezavisne Novine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.