VRATIO SE ODBEGLI SIN: Vođa plemena BAGARA zakleo se na VERNOST Asadu (FOTO/VIDEO)

Izvor: SrbijaDanas.com, 12.Feb.2017, 02:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

VRATIO SE ODBEGLI SIN: Vođa plemena BAGARA zakleo se na VERNOST Asadu (FOTO/VIDEO)

Plemenski vođa koji je prvobitno prebegao iz Sirije da bi se pridružio pro-turskim militantima ponovo je položio zakletvu i svoju vernost sirijskoj vojsci i vladi.

Šeik Navaf Al-Bašir, lider plemena Bagara u oblasti Deir ez Zor otišao je u Damask nedugo nakon oslobođenja Alepa i obećao lojalnost predsedniku Asadu. Bivši poslanik u sirijskom parlamentu pobegao je iz Sirije 2012. godine i najavio na >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << televiziji da želi "da sruši režim".

- Izvinjavam se sirijskom narodu za reči koje sam rekao. Sada izjavljujem da ne želimo nikakvo rušenje režima - rekao je na konferenciji za novinare u Istanbulu 2012. godine.

Top Opposition Figure Nawaf al-Bashir Repents and Returns to Syria https://t.co/DesmDAKhnQ pic.twitter.com/qzzviaGBBV

— Syria News (@SyriaNews_cc) January 7, 2017

Međutim, novembra 2016, razlog njegovog preokreta je zbog snimka na kom govori protiv opozicije i njihovih pristalica. Pleme Bagara je istorijski imalo loše odnose sa Kurdima, što je kulminiralo u mnogim bitkama između njegovog plemena i Jedinica za zaštitu kurdskog naroda (YPG) tokom trajanja ovog rata.

(1) Sheikh Nawaf al-Bashir (head of the Baggara tribe) has returned to the regime after years in opposition. His reconciliation in Damascus: pic.twitter.com/GEpDgOpqhH

— Tobias Schneider (@tobiaschneider) January 5, 2017

Well, that didn't take long: Sheikh Nawaf al-Bashir arrived in Damascus pic.twitter.com/jJTiuGkUQT

— Hassan Hassan (@hxhassan) January 5, 2017

Sheikh Nawaf al-Bashir, Baggara Tribal leader once backed by Turkey in Hasakah prov, recently defected back to Assad https://t.co/DxTnGFBMOG

— Wladimir (@vvanwilgenburg) January 23, 2017

(10) Feast celebrating Sheikh Nawaf al-Bashir's reconciliation with the Syrian regime. pic.twitter.com/EPmiMs6DJj

— Tobias Schneider (@tobiaschneider) January 11, 2017

- Nemam nikakvu podršku, moj odnos sa Saudijcima je nula čak i ispod nule, oni se predstavljaju za islamiste, a Katar podržava samo Muslimansko bratstvo, a mi nismo Muslimansko bratstvo i mi se ne predstavljamo kao islamisti, tako da nemamo podršku - rekao je.

Nawaf al-Bashir ist seit er 28 war Führer des Baggara-Stammes mit 1,2 Millionen Mitglieder

2012 entschied er sich für die #Syrien-#Rebellen pic.twitter.com/ANNai7yYNp

—  Dominic H  (@domihol) January 9, 2017

Godine 2016, plemenski vođa je počeo da menja svoju poziciju. U novembru 2016, na snimcima koji su procurili al-Bašira hvali sirijsku vladu i psuje opoziciju.

Vesti iz Sirije i Iraka možete pročitati OVDE.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.